12-11-2017

Low-code, een revolutie in applicatieontwikkeling

Deel dit bericht

Programmeurs hebben veel weg van Sisyfus. Deze figuur uit de Griekse mythologie moest als straf van de goden een rotsblok tegen een steile helling oprollen. Telkens wanneer hij de top bereikte, ontglipte het rotsblok hem. De ontwikkeling van de apps is een vergelijkbare opgave.

Developers programmeren nog altijd ieder scherm van een applicatie handmatig. Terwijl er bij het programmeren van websites duidelijke vooruitgang is geboekt, dankzij Web Content Management Systems (WCMS), staat de ontwikkeling van apps met visuele programmeertechnieken nog altijd in de kinderschoenen. Waaraan ligt dit? Hoe kunnen bedrijven hun programmeurs deze sisyfusarbeid besparen en hen in staat stellen om sneller en eenvoudiger apps te ontwikkelen? Low code-platforms bieden uitkomst, onder het motto: modelleren in plaats van programmeren.

Focus verleggen naar de inhoud
De introductie van Web Content Management Systems vormde een belangrijke stap in de juiste richting. Ze vertegenwoordigden een belangrijke doorbraak in webdevelopment. Systemen als Wordpress, Sitecore, Typo3, Joomla en Drupal bieden een duidelijk voordeel: binnen hun database scheiden ze de content van de website van de structuur (templates) en van het uiterlijk (theme). De ontwikkeling van nieuwe websites met deze systemen vereist geen specifieke programmeerkennis. Een WCMS vereenvoudigt daarnaast het beheer en de publicatie van websites.

Als bedrijven tegenwoordig een nieuwe website willen lanceren, programmeren ze die dan handmatig? Zeer waarschijnlijk niet. Maar waarom ontwikkelen ze dan nog altijd handmatig apps? Op maat toegesneden apps voorzien werknemers, partners en klanten op een gebruiksvriendelijke manier van waardevolle informatie. Om deze reden worden businessapplicaties ook steeds populairder. In de meeste gevallen gaat het niet om simpele client-apps, maar om applicaties met complexe back-end-API’s en -processen. Net als in de begindagen van webdevelopment zijn er ook op dit gebied innovatieve programmeerprocessen nodig.

Efficiënte applicatieontwikkeling
Low-Code platformen vertegenwoordigen een veelbelovende oplossing. Gartner ziet deze revolutionaire systemen voor de ontwikkeling van bedrijfsapplicaties niet voor niets als ‘uiterst productieve Platform-as-a-Service-oplossingen’. Net als bij een WCMS hoeven developers bij de ontwikkeling van apps niet ieder scherm handmatig te programmeren. De app kan worden samengesteld met behulp van de beschikbare templates, themes en mogelijkheden voor data-integratie. Daarnaast is er een duidelijke scheiding tussen de interface, logica, data en processen. Aan de serverkant kunnen bedrijven hun eigen gegevenstabellen modelleren en API’s voor apps beschikbaar stellen. Voor de visuele programmering van de schermen van apps kunnen herbruikbare bouwstenen worden ingezet. Developers kunnen daarmee gericht aanpassingen aanbrengen.

Low-code platformen halen het overgrote deel van het handmatig programmeren weg. Dit betekent echter niet dat dit niet meer mogelijk is! Het is nog altijd mogelijk om op ieder gewenst moment zelf ontwikkelde code toe te passen. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast voor componenten die op verschillende locaties terugkomen, zoals een call to action of ‘Nu kopen’-knop.

Low-Code platforms besparen tijd en geld
Low-Code platforms bieden bedrijven tal van voordelen. Ten eerste hebben developers geen specifieke kennis van uiteenlopende programmeertalen nodig. Ten tweede vereist de ontwikkeling van apps veel minder tijd. Nieuwe functies kunnen in een paar dagen of zelfs binnen een paar uur tijd beschikbaar worden gesteld. Dat biedt bedrijven de mogelijkheid om op flexibele wijze in te springen op marktontwikkelingen. Ze kunnen nieuwe versies van een app met een simpele muisklik beschikbaar stellen in plaats van de ontwikkeling uit te moeten besteden.
Hierdoor kan het onderhouden van de apps ook intern worden belegd, zodat de ontwikkelingskosten en onderhoudskosten fors dalen. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat de ontwikkeling van een app niet is voltooid met de publicatie daarvan, maar dit continu geoptimaliseerd moet worden.

De tijden van Sisyfusarbeid zijn voorgoed voorbij voor bedrijven die ervoor kiezen om hun apps met behulp van een Low-Code platform te ontwikkelen. Het bespaart bedrijven niet alleen een hoop geld, maar ook waardevolle mankracht. Ten slotte kunnen developers zich concentreren op het belangrijkste aspect van een app: optimale usability is een voorwaarde voor een uitmuntende user experience.

Bart Meursing is Regional Vice President Sales Benelux bij OutSystems.

Company:

OutSystems

Partners