16-11-2017

'Wat kost mijn zorg?' wint Stuiveling Open Data Award 2017

Deel dit bericht

De Consumentenbond heeft de Stuiveling Open Data Award (SODA) en de bijbehorende 20.000 euro ontvangen voor doorontwikkeling van de toepassing 'Wat kost mijn zorg?'.

Met deze tool kunnen mensen zien wat de kosten zijn van medische behandelingen bij verschillende ziekenhuizen en verzekeraars. Daarnaast kunnen gebruikers via de ‘verzameltool’ bijdragen aan transparantie van ziekenhuistarieven. De toepassing draagt hiermee bij aan meer transparantie in de zorg en meer bewustzijn over prijzen bij consumenten.

Stuiveling Open Data Award
De SODA, vernoemd naar de vorige president van de Algemene Rekenkamer Saskia J. Stuiveling, is ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2015. Het kabinet stimuleert het gebruik van open data. De award onderstreept het belang van het gebruik van open data vanwege de economische, maatschappelijke en democratische waarde.

De winnende toepassing ‘Wat kost mijn zorg?’ stelt burgers in staat zinvolle vragen te stellen, en betere keuzes te maken. Het onderstreept daarmee dat het beschikbaar stellen van open data nieuwe, nuttige toepassingen mogelijk maakt.

De jury verkoos de winnaar uit 31 inzendingen. Juryvoorzitter Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer: “Maatschappelijk relevante data is door de winnaar toegankelijk gemaakt voor een breder publiek. Bovendien wordt niet alleen open data toegepast: gebruikers hebben zelf ook de mogelijkheid gegevens toe te voegen, waardoor zij de tool verrijken en de bruikbaarheid vergroten.”
Paul Geurts van Kessel, winnaar van vorig jaar, mocht dit jaar de award overhandigen. Arno Visser geeft aan: “Daarmee is de traditie ingezet dat de winnaars het stokje doorgeven. Op deze manier staan zij  twee keer op het podium en draait het echt om de deelnemers en hun ideeën.”

Jury
De jury van SODA2017 bestaat uit Arno Visser (Algemene Rekenkamer, voorzitter), Marianne Linde (gemeente Tilburg), Chris Sigaloff, Marleen Stikker (Waag Society), Michiel Leenaars (Internet Society Nederland) en Paul Geurts van Kessel (Green Home, winnaar SODA2016).
De Stuiveling Open Data Award wordt georganiseerd door het Leer- en Expertisepunt Open Overheid (onderdeel van ICTU), in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Company:

SODA

Partners