27-07-2017

Indeed: groeiende vraag naar blockchain-experts

Deel dit bericht

De vraag naar blockchain-experts groeit. Tegelijkertijd is deze expertise op de arbeidsmarkt erg schaars, blijkt uit Europees onderzoek van vacaturesite Indeed. Indeed keek in de periode november 2016 tot en met mei 2017 naar het voorkomen van de term blockchain in vacatures.

Blockchain is de technologie achter de bitcoin, maar kent ook allerlei andere innovatieve toepassingen. De kern van de technologie is het zodanig vastleggen van transacties, dat die niet zijn te veranderen. Een bekende omschrijving van blockchain is: “een gedistribueerde database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items die bestand zijn tegen manipulatie en vervalsing.”

Groeiende populariteit
De belangstelling voor blockchain is in een zeer korte tijd heel snel gegroeid. In 2015 was de zoekterm in vacatures zo goed als onbekend. In 2016 kwam de term in zeventien procent van de vacatures voor. Dat groeide in mei 2017 naar maar liefst 28 procent. Indeed onderzocht verder hoe vaak deze term terugkomt in zoekopdrachten van werkzoekenden. Het percentage zoekopdrachten met deze term lag in 2016 op zes procent. In januari 2017 begon zich een stijging af te tekenen omtrent zoekopdrachten naar blockchain-functies en in mei 2017 was er sprake van een verdrievoudiging (achttien procent) ten opzichte van januari 2017. Dit betekent dat banen die gerelateerd zijn aan blockchain-technologie aan populariteit winnen.

Tekort aan blockchain-profielen
Hoewel er steeds meer banen rond blockchain-technologie beschikbaar komen, merkt Indeed dat die moeilijker in te vullen zijn. Meer dan vijftien procent van de vacatures voor blockchain-manager staan meer dan zestig dagen open, wat betekent dat er ondanks de stijgende interesse toch nog steeds een tekort is aan blockchain-profielen. Ook developers die meer en meer met blockchain te maken krijgen, zijn schaars op de arbeidsmarkt. Meer dan twintig procent van de developer-banen blijft meer dan zestig dagen open op Indeed.

Concurrentie
Volgens Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed, moeten zeker technologiebedrijven vaak met elkaar concurreren om toptalenten in de sector te werven. “Dit merken we ook op Indeed. De impact van blockchain op de arbeidsmarkt is groot, aangezien deze technologie mogelijk de wereld kan veranderen, zoals de manier waarop het internet dat gedaan heeft. Recruiters zullen dus creatieve strategieën moeten creëren om geschikte kandidaten op het vlak van blockchain voor zich te winnen. Daar ligt een flinke uitdaging. De wervingstechnieken van technologiebedrijven kunnen dan ook een inspiratie zijn voor andere sectoren in de huidige arbeidsmarkt.”

Company:

Indeed

Partners