26-09-2017

Oracle kondigt Java SE 9 en Java EE 8 aan

Deel dit bericht

Oracle heeft de algemene beschikbaarheid aangekondigd van Java SE 9 (JDK 9), Java Platform Enterprise Edition 8 (Java EE 8) en de Java EE 8 Software Development Kit (SDK). Java SE krijgt voortaan een halfjaarlijks releaseschema, OpenJDK wordt onder GPL aangeboden, en Oracle is van plan om Java EE als open source onder te brengen bij de Eclipse Foundation.

JDK 9 is een production-ready implementatie van de Java SE 9 Platform Specification, die onlangs samen met Java EE 8  is goedgekeurd in het Java Community Process (JCP). Java SE 9 biedt meer dan 150 nieuwe functies, waaronder een nieuw modulesysteem en verbeteringen die meer schaalbaarheid, verbeterde beveiliging, beter prestatiebeheer en gemakkelijker ontwikkelingsmogelijkheden opleveren. Java EE 8 moderniseert en vereenvoudigt het Java EE platform voor de cloud en microservices met updates van acht belangrijke specificaties.

Java SE 9
Het kenmerk van Java SE 9 is het Java Platform Module System, ook wel Project Jigsaw genoemd, waardoor het eenvoudiger is voor ontwikkelaars om applicaties op betrouwbare wijze te bouwen en te onderhouden. Het modulesysteem maakt de JDK zelf ook flexibeler, zodat ontwikkelaars alleen die onderdelen van de JDK hoeven te bundelen die nodig zijn om een ​​applicatie naar de cloud uit te rollen.

Volgens Georges Saab, vice-president van de ontwikkeling voor de Java Platform Group in Oracle, is Java SE 9 het gevolg van wereldwijde ontwikkeling met open reviews, wekelijkse builds en uitgebreide samenwerking tussen Oracle engineers en de wereldwijde Java Developer Community via de OpenJDK Community en het JCP. ”Deze versie van Java SE biedt miljoenen ontwikkelaars de meest recente tools die ze nodig hebben bij het bouwen van de volgende generatie applicaties."
In de OpenJDK Community hebben diverse deelnemers meer dan tien jaar samengewerkt heeft aan een open source implementatie van het Java SE platform.

Andere belangrijke functies in Java SE 9 zijn:
• jshell, die een interactief Read-Eval-Print-Loop tool levert dat het gemakkelijk maakt voor ontwikkelaars om API's te verkennen en taalfuncties uit te proberen.
• Verbeterde Javadoc, waardoor ontwikkelaars gemakkelijker nieuwe API's kunnen leren door een zoekfunctie binnen de API-documentatie zelf, evenals informatie over welke module elke klasse of interface definieert.
• Streams API-verbeteringen, die de productiviteit van ontwikkelaars verbeteren.
Kijk hier voor de volledige lijst met functies die in JDK 9 zijn geïntroduceerd.

Oracle heeft ook wijzigingen bekendgemaakt aan hoe Java SE en Java EE worden ontwikkeld en vrijgegeven.
Voor Oracle Java SE is Oracle van plan om naar een halfjaarlijks release-schema over te gaan, met behulp van een tijdgebonden release-model in plaats van een feature-gedreven release-model. Met deze verandering zal Oracle de OpenJDK ook aanbieden onder de General Public License (GPL). Tenslotte draagt ​​Oracle voormalige commerciële functies over aan OpenJDK, zoals Java Flight Recorder in Oracle JDK, met als doel om Oracle JDK en OpenJDK meer op elkaar af te stemmen.

Java EE 8
Oracle heeft ook haar intentie aangekondigd om Java EE technologie te verplaatsen naar de Eclipse Foundation, in samenwerking met andere leveranciers en de gemeenschap. Oracle, Eclipse en andere leden van de community werken nu aan de afstemming bij de technologieoverdracht en doorlopende governance en ontwikkeling binnen de Eclipse-gemeenschap.

Volgens Mike Lehmann, vice president van product management bij Oracle, zullen ontwikkelaars door de belangrijke release van de Java Platform Enterprise Edition opgewonden zijn om te gebruiken, en door Java EE-technologie als open source aan te bieden aan de Eclipse Foundation, zal toekomstig succes gewaarborgd zijn. "Oracle is toegewijd aan de Java EE-gemeenschap en de Eclipse Foundation om Java-innovatie, -ondersteuning en -evolutie verder te zetten."

Belangrijkste kenmerken in Java EE 8 zijn:
• HTTP/2-ondersteuning in Servlet 4.0
• JSON-binding API en diverse verbeteringen in JSON-P 1.1
• Uitbreiding van JAX-RS
• Nieuwe beveiligings-API voor cloud- en PaaS-gebaseerde applicaties
• Meerdere CDI-verbeteringen inclusief ondersteuning voor asynchrone events.

Kijk hier voor een volledige lijst met functies die in Java EE 8 zijn opgenomen.

Partners