06-10-2017

Coders Co. wint hackathon Omgevingswet gemeente Amsterdam

Deel dit bericht

Het data scientists team Coders Co. heeft de hackathon Omgevingswet van de gemeente Amsterdam gewonnen. Na de Eneco Data Challenge en WHAT datathon is het de derde overwinning op rij dit jaar voor de Amsterdamse data crunchers.

Het winnende team programmeerde ‘De Slimme Aanvraag. Vandaag.’ Een direct te implementeren uitbreiding op het bestaande digitale Omgevingsloket. Dat is de plek waar burgers en ondernemers online vergunningen aanvragen voor aanpassingen aan de openbare ruimte. Bijvoorbeeld voor een dakkapel of een nieuw bedrijfspand.

Simpele en praktische oplossing
De toepassing van Coders Co. geeft aanvragers automatisch relevante tips voor antwoorden. Het algoritme berekent razendsnel welke eerdere aanvraag het meest overeenkomt met de nieuwe aanvraag en geeft op basis daarvan passende antwoordsuggesties. Dit gebeurt met de techniek van document clustering. De toepassing maakt het invullen van een aanvraag voor burgers en ondernemers stukken eenvoudiger.

In twee maanden een volledige toepassing
Tijdens de hackaton maakte Coders Co. een werkend prototype. De gemeente kan in principe morgen starten met de implementatie en heeft dan binnen 2 maanden een volledig werkende toepassing. Het was goed voor de overwinning. In november mag Coders Co daarom de oplossing presenteren aan de Kopgroep Omgevingswet, waarna integratie met het huidige digitale loket snel kan volgen.  

Hackathon in kader van nieuwe Omgevingswet
De gemeente Amsterdam organiseerde de hackathon vanwege de Omgevingswet die per 1 juli 2019 van kracht wordt. Deze nieuwe wet bundelt de regels en wetten voor ruimte, wonen, infrastructuur en milieu om het geheel flink te vereenvoudigen. Een toegankelijk digitaal informatie- en aanvraagplatform hoort daarbij.

Partners