06-04-2018

Appril Festival: kosten bedrijfsapps slecht ingeschat door management

Deel dit bericht

Er zijn tegenwoordig talloze apps te krijgen die ook het leven van werknemers en ondernemers gemakkelijker en vaak leuker maken. Maar hoe staat het met de kennis van werkend en ondernemend Nederland, worden de kansen volop benut? Appril Festival, het business event over app development & mobile technology, deed onderzoek en vroeg werkend Nederland naar app-gebruik, innovatieve ideeën en de kosteninschatting.

Uit het onderzoek uitgevoerd door Ruigrok NetPanel blijkt dat Nederlandse werkenden fervente gebruikers zijn van smartphones op de werkvloer: 69 procent gebruikt een telefoon voor het werk waarvan 45 procent meer dan een uur per dag. Oudere werknemers doen niet onder voor hun jongeren collega’s en beiden gebruiken apps: we mailen, Whatsappen, houden onze agenda’s bij, gebruiken routeplanners, sociale media en bedrijfsapps.

Kosteninschatting
Er worden steeds meer bedrijfsapps gebouwd, 38 procent van de respondenten geeft aan dat hun werkgever al een app ontwikkeld heeft of specifiek voor het werk aan het ontwikkelen is. Bedrijfsapps worden met name gebouwd om actualiteiten op het werk te kunnen volgen, uren bij te houden en te rapporteren. Navraag naar vernieuwende app ideeën leidt tot praktisch dezelfde functionaliteiten. Een hoop potentieel blijft onbenut.

Bedrijven zetten massaal in op mobiele strategie en timmeren hard aan de weg om de consument ook in de toekomst te kunnen bedienen. Apps spelen een belangrijke rol in het optimaliseren van klantervaringen en merkbeleving. Maar er zijn meer kansen: bedrijfsapps kunnen processen efficiënter maken en interessante kostenbesparingen opleveren - tenminste als je weet wat zo’n app moet kosten.

Opvallend is daarnaast hoe slecht het bedrijfsmanagement de kosten voor het bouwen van bedrijfsapps inschat. Maar liefst 49 procent geeft aan geen enkel idee te hebben van de kosten. 29 procent denkt het kostenplaatje te kennen maar zit er tenminste 5000 euro naast. Een rondvraag bij verschillende app development bureaus - waaronder Pinch, Egeniq en Moqod – bevestigt dat een eenvoudige native app op één platform start bij zo’n 15.000 euro. Voor minder dan dat kan je een white label app laten personaliseren met een bedrijfslogo, maar geen maatwerk leveren, aldus Jacqueline de Gruyter, founder van appril festival.

Innovatiekansen bedrijven
De mogelijkheden voor bedrijfsapps zijn talrijk: naast klantenservice, marketing en verkoop kunnen ook bedrijfsprocessen en routinematige handelingen innoveren met behulp van app development. Denk bijvoorbeeld aan OnBoarding apps voor een goede ‘landing’ van nieuw personeel (HRM) of een applicatie die het clipboard op de productievloer vervangt: taken worden voortaan afgevinkt in een app, tickets worden verrijkt met foto’s en communicatie. Ook Open Data en IoT (internet of things) bieden werkgevers tal van kansen zoals het automatisch uitlezen van informatie. Het kan allemaal een stuk efficiënter aldus Tim Stribos - Directeur van Moqod Digital Agency. We kunnen de volledige digitale transformatie en strategie van een bedrijf ondersteunen met behulp van slimme apps, maar vaak ontbreekt het bedrijven aan diepgaande technologische kennis om kansen te zien en te benutten.

Appril Festival
Dit jaar vindt de zesde editie plaats van appril festival op 11, 12 en 13 april 2018 in Amsterdam. Tijdens de conferentie op woensdag 11 april staan er inspirerende business, marketing & tech talks op het programma: van 24 uurs klantenservice met behulp van Conversational User Interface (Tele2), navigeren met behulp van iBeacons (Rijksmuseum) tot stijgende verkoopcijfers met behulp van Augmented Reality (TWNKLS/IKEA).

Partners