14-05-2018

KU Leuven zet in op artificial intelligence met HPE supercomputer

Deel dit bericht

Hewlett Packard Enterprise kondigt een samenwerking met KU Leuven aan voor een nieuwe supercomputer. De vlaamse universiteit KU Leuven staat bekend als een van de vijf meest innovatieve universiteiten ter wereld. HPE heeft met KU Leuven samengewerkt aan de ontwikkeling en implementatie van Genius, een nieuwe high-performance computing-installatie om artificial intelligence workloads te draaien.

Het systeem wordt zowel voor de academische als de zakelijke sector beschikbaar gesteld om applicaties te bouwen die leiden tot wetenschappelijke doorbraken, economische groei en innovatie in België. High-performance computers vervullen een steeds belangrijkere rol in het vermogen om bruikbare insights te halen uit grote hoeveelheden data. AI-applicaties – waarvoor HPC een fundamentele technologie vormen – hebben zich de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld en bieden nieuwe krachtige methodes in wetenschappelijk onderzoek. AI heeft de potentie om ingrijpende veranderingen te brengen in de economie, digital humanities, biomedische wetenschappen en astronomie.

Verdere innovatie
Het nieuwe systeem in Leuven wordt onderdeel van het Vlaams Supercomputing Centrum (VSC). Daardoor is de supercomputer niet alleen toegankelijk voor universitair onderzoek, maar ook voor andere VSC-gebruikers, zoals het bedrijfsleven. ‘Genius’ ondersteunt een zeer diverse research community in wetenschappelijke gebieden als moleculair modellering, techniek, fysica, chemie, klimaatwetenschappen, astronomie of psychologie.
De universiteit biedt samen met HPE training voor onderzoekers, zodat ze de juiste kennis en skills ontwikkelen om succesvol en productief met HPC-systemen om kunnen gaan. Trainingsactiviteiten zullen gegeven worden in CPU-optimalisatietechnieken, maar ook in GPU-coderingmodernisatie en -optimalisatietechnieken. Ook gespecialiseerde training voor machine learning wordt aangeboden.
“Met innovatie in onze kern wil KU Leuven de mogelijkheden en voordelen van een top-notch HPC-systeem bieden aan gebruikers, zodat ze in staat zijn om nieuwe inzichten te ontdekken en een voorsprong te houden ten opzichte van andere universiteiten”, aldus Jan Ooghe, KU Leuven. “We zien AI als nieuwe krachtige methode in wetenschappelijk onderzoek, waarbij HPC een belangrijke rol speelt. Dit nieuwe systeem zal met haar krachtige GPU-sectie onze onderzoekers ongetwijfeld helpen verkennen en ontdekken.”

20.000 smartphones gecombineerd
Deze oplossing van HPE is gebaseerd op nieuwe technologieën die speciaal gebouwd zijn voor HPC-workloads. Het is gebouwd op HPE Apollo k6000-systemen en HPE Gen20 compute servers die ontwikkeld zijn om 600 teraflops aan rekenkracht te leveren met ondersteuning van NVIDIA Tesla P100 GPU accelerators. Het systeem is voorzien van nieuwe technologieservers, waaronder HPE Apollo sx40, die deep learning en HPC-workloads ondersteunen.

Voor dit systeem is iedere GPU qua rekenkracht gelijkwaardig aan twee standaard dual-socket servers. Met vier GPU’s in één server transformeert de rekenkracht van een servers naar negen servers. ‘Genius’ is samengesteld uit een cluster met 96 CPU-compute nodes en 20 GPU-machines met 4 GPU’s per server. Dit resulteert in een razendsnel systeem, met name geschikt voor AI-workloads. Ter vergelijking, met 600 teraflops aan kracht en 28 terabytes aan geheugen, staat ‘Genius’ in termen van kracht en geheugen gelijk aan meer dan 20.000 smartphones gecombineerd.

Genius wordt ondersteund en is ontworpen en gebouwd door HPE en staat op de hoofdcampus in Leuven in een green datacenter.

Partners