14-06-2018

Verwacht tekort IT-skills 20 procent gedaald ten opzichte van 2017

Deel dit bericht

Het verwachte tekort aan IT-skills is met ruim 20 procent gedaald ten opzichte van afgelopen jaar. Voor 2017 verwachtte nog ruim 83 procent een tekort, voor 2018 is dit slechts 63 procent. Organisaties in banking & finance voorzien de grootste uitdaging. Binnen deze sector verwacht 90 procent van de CIO’s een tekort aan IT-skills binnen zijn organisatie in 2018. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Futures onder tweehonderd Chief Information Officers (CIO’s) in Europa.

Grote vraag naar cloud- en cyberspecialisten
CIO’s voorzien met name een uitdaging om cloud-specialisten te vinden. Ook op het gebied van cybersecurity vrezen zij dat veel vacatures onvervuld blijven. In de banking & finance sector verwacht 33 procent een tekort op het gebied van cloud, 29 procent op analytics en 19 procent op cybersecurity. Ook de IT-sector verwacht uitdagingen bij het werven van specialisten in cloud (31%) en cybersecurity (17%). In de publieke sector wordt het vinden van specialisten op het gebied van Internet of Things (19%) en sales en marketing (19%) als grootste uitdaging gezien. Daarnaast voorzien twee op de tien CIO’s in de IT-sector een tekort in applicatie-skills. 

http://biplatform.nl afbeelding

Figuur 1: Gebieden waarop bedrijven verwachten de meeste moeite te hebben met het vinden van specialisten

Albert van Reenen, Managing Director bij Computer Futures: “Het verwachte tekort aan cyberspecialisten komt vermoedelijk voort uit de hoge vraag naar databeveiligingsspecialisten. Deze hoge vraag komt staat onder andere in verband met de invoering van de GDPR. Gartner gaf eerder dit jaar aan dat het voor bedrijven een ongunstig moment is om cyberspecialisten aan te trekken. Naar verwachting staan er wereldwijd binnen vijf jaar maar liefst 1,8 miljoen posities open op dit gebied. Wel zien we over het algemeen een afname in het verwachte tekort van IT-skills.”

Partners