18-06-2018

Onderwijs koploper SaaS

Deel dit bericht

64 procent van de Nederlandse organisaties met meer dan vijftig medewerkers betrekt softwareoplossingen uit de cloud. Het onderwijs is de absolute koploper als het gaat om Software as a Service (SaaS). Maar liefst 93 procent van de onderwijsorganisaties maakt gebruik van een of meerdere SaaS-oplossingen, gevolgd door overheidsinstellingen (68%) en zorgorganisaties (66%). Dit blijkt uit een marktanalyse van Computer Profile, specialist in data driven marketing, waarbij ruim 6.000 beslissers van Nederlandse organisaties met meer dan vijftig medewerkers zijn ondervraagd.

De penetratiegraad van SaaS-oplossingen is in het onderwijs zo hoog doordat de online leeromgevingen en leerling administratiesystemen waar vrijwel alle scholen tegenwoordig gebruik van maken, nagenoeg allemaal in de publieke cloud draaien. De transportsector blijft met 47 procent het verst achter als het gaat om SaaS-oplossingen. Ten opzichte van een jaar eerder telt de transportsector wel een groei van 10 procentpunten. De transportsector is hiermee overigens geen uitzondering, in alle sectoren stijgt de penetratiegraad van SaaS-oplossingen. Over alle branches en sectoren heen is de penetratiegraad gestegen van 58 procent in 2017 naar 64 procent nu.

Toepassingsgebieden

Het grootste deel van alle software-oplossingen betreft HR-applicaties en toepassingen voor kantoorautomatisering (beide 24%). Verticale toepassingen, zoals online leeromgevingen voor het onderwijs, software voor zorgorganisaties en automatiseringsoplossingen voor lokale overheden, zijn goed voor 13 procent van de als SaaS afgenomen oplossingen. Financiële software en ERP-systemen daarentegen worden met respectievelijk 5 en 4 procent nog vrij beperkt uit de cloud afgenomen.

http://biplatform.nl afbeelding

Leveranciers van cloud-toepassingen

Als het gaat om de leveranciers van SaaS-oplossingen, zien we de bekende namen terug die een sterke marktpositie bekleden op de toepassingsgebieden HR en kantoorautomatisering. Microsoft is met 33 procent de meest voorkomende leverancier van software uit de cloud. Het gaat hierbij vooral om Office365, SharePoint en Exchange. De plekken twee tot en met vier worden ingenomen door RAET, AFAS en ADP, drie partijen die een sterke positie hebben op het gebied van HR-toepassingen. Schoolmaster is op de vijfde plaats de best scorende partij als het gaat om branchespecifieke software voor het onderwijs. Salesforce op plek zes mag zich koploper noemen op CRM-oplossingen uit de cloud.

http://biplatform.nl afbeelding

Marketing automation

Volgens Computer Profile gebruikt 12 procent van de Nederlandse bedrijven met vijftig of meer medewerkers een marketing automation-oplossing uit de cloud. Salesforce (30 procent) wordt hier verslagen door Oracle Eloqua (37%). De top-vijf bestaat verder uit Marketo (11%), Hubspot (10%) en Act-On (4,7%).

http://biplatform.nl afbeelding

Partners