30-07-2018

Samenwerking Noord: Groningen ideale plek voor eerste Digitale Top van Nederland

Deel dit bericht

Samenwerking Noord wil samen met provincie en gemeente Groningen en de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) een prestigieuze Digitale Top, die op initiatief van het Rijk in 2019 voor het eerst in Nederland zal worden georganiseerd, naar het Noorden halen. De Digitale Top wordt een jaarlijkse ontmoeting tussen ondernemers, wetenschappers, overheden en maatschappelijke organisaties om de strategie te bespreken voor de verdere digitale ontwikkeling van Nederland.

Volgens Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord, lijkt het niet alleen een uitstekend idee om die eerste Digitale Top dan in Noord-Nederland te houden, maar ook niet meer dan terecht. “Want Groningen is inmiddels de tweede ICT-stad van Nederland, en is koploper wat betreft startups. Wij kunnen die Digitale Top hier in het Noorden  uitstekend organiseren, en daarmee kunnen we het Noorden dan ook prima presenteren als de belangrijke ICT-regio die we hier in feite al zijn geworden”.

Dat het kabinet voortaan ieder jaar een Digitale Top wil organiseren, is één van de ambities uit de strategie ‘Nederland Digitaal’ die op 16 juni bekend werd gemaakt door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Doel van deze strategie is om Nederland te ontwikkelen tot dé digitale koploper van Europa.

Eerste IT-stad van Nederland
“Wij als noorderlingen dachten: als je zo’n Top organiseert, waarom dan niet bij ons in het Noord-Nederland? Groningen is hard op weg om de eerste IT-stad van Nederland te worden. We hebben bijvoorbeeld ook de IT Academy Noord-Nederland, de Hanzehogeschool als leverancier van IT Talent, we hebben projecten als 5Groningen en volop toonaangevende internetbedrijven’, zo betoogt Fred Hassert. “Bovendien wordt er in Groningen gewerkt aan het instellen van een bijzondere leerstoel of lectoraat op het gebied van Cybersafety”, vervolgt hij. “Dat is echt uniek in Nederland en het past ook goed bij het feit dat die eerste digitale top in het teken komt te staan van veiligheid.”

Ook is er in het Noorden volgens Hassert meer dan elders sprake van samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven, en zijn de lijntjes hier bijzonder kort. “Zo kunnen we nog wel even doorgaan met het opsommen van de sterke kanten van de ICT-sector in het Noorden. Het komt er doodgewoon op neer dat het Noorden dé ideale regio, en Groningen dé plek is voor de allereerste Digitale Top van Nederland.”

Partners