05-12-2018

State of European Tech Report 2018: strijd om developers wordt intenser

Deel dit bericht

Het afgelopen jaar was opnieuw een recordjaar voor de Europese technologiesector. Deze sector groeide vijf keer sneller dan de rest van de Europese economie. Dat blijkt uit het State of European Tech Report 2018 waarvoor vijfduizend mensen zijn ondervraagd. Ook illustreert het rapport voor het eerst de omvang van de diversiteitsvraagstukken in de Europese techsector. Het rapport is gepubliceerd door Atomico, een in Europa gevestigde, wereldwijd actieve venture capital-onderneming, in samenwerking met Slush en Orrick.

De State of European Tech Report 2018 laat zien dat de totale investering in Europese technologie dit jaar uitkwam op een bedrag van 23 miljard dollar. In 2013 stond de teller op 5 miljard dollar. Daarnaast behaalden zeventien Europese bedrijven dit jaar de billion dollar-status. Ook kwamen drie van de tien grootste, door venture capitalists ondersteunde, beursgenoteerde bedrijven uit Europa, waaronder streaminggigant Spotify. In 2018 leverde de Nederlandse technologiesector twee van de top 10-Europese IPO’s: Adyen en Elastic. Mede dankzij dit succes nam in het steeds geavanceerder Nederlandse ecosysteem ook de strijd om techtalent toe. Zo laat data van Indeed zien dat 46 procent van de Nederlandse vacatures voor software-engineers moeilijk te vervullen is. Dit percentage is het hoogste in Europa, aangezien techondernemers voor het aantrekken van techtalent moeten concurreren met zowel lokale start-ups als techgiganten. Dit is een mogelijke verklaring waarom softwarebedrijven in Amsterdam de op twee na hoogste salarissen hanteren, maar tegelijkertijd ook het op twee na hoogste aantal developers in Europa hebben.

Meer investeerders
De enorme Europese technologische groei en het recordsucces zijn niet onopgemerkt gebleven bij family offices en high net worth individuals. In de afgelopen vijf jaar hebben deze partijen meer dan 5 miljard dollar geïnvesteerd in Europese venture capital funds. Alleen overheidsinstanties hebben in dezelfde periode meer in Europese VC geïnvesteerd. Daarentegen bleven pensioenfondsen buiten de Scandinavische regio aan de zijlijn staan. De pensioenfondsen slagen er duidelijk niet in om stakeholders te overtuigen van het rendement van Europese technologie. De afgelopen vijf jaar hebben pensioenfondsen slechts 1,7 miljard dollar geïnvesteerd in Europees risicokapitaal. Ter vergelijking: normaal gesproken hebben Europese pensioenfondsen een beheerd vermogen van 4 biljoen dollar.
 
Vijf trends
Het State of European Tech Report 2018 is samengesteld door Atomico in samenwerking met Slush, het startup- en techevent dat plaatsvindt in het Finse Helsinki, en met het tech-advocatenkantoor Orrick. Het rapport beschrijft vijf belangrijke trends die onderliggend zijn aan de toenemende invloed en het succes van de Nederlandse technologiesector.
1. Een succesvol jaar voor Nederlandse IPO’s: met een waarde van 7,8 miljard dollar was Adyen de op een na grootste Europese IPO op basis van marktkapitalisatie bij exit in 2018, terwijl Elastic vijfde was met 2,5 miljard dollar. De top 10-Europese exits hadden een gezamenlijke waarde van meer dan 50 miljard dollar [Bron: Dealroom.co].
2. Hoge dichtheid Nederlandse developer-talenten: Amsterdam is nu de op twee na grootste stad in Europa voor professionele developers – er wonen 216.800 developers. In Parijs wonen 268.600 developers en in Londen 357.900 developers [Bron: Stack Overflow].
3. Strijd om talent nog intenser: 59 procent van de Benelux- en de Franse techondernemers zegt dat de strijd om techtalent is toegenomen, met name bij techgiganten. 53 procent gelooft dat juist de lokale start-ups talent wegkapen [Bron: The Official State of European Tech Survey]. Bovendien is 46 procent van de vacatures voor software-engineer in Nederland moeilijk te vervullen. Dit percentage is het hoogste van Europa en is met 42 procent gestegen ten opzichte van 2017 [Bron: Indeed]. Dit kan verklaren waarom softwarebedrijven in Amsterdam de op twee na hoogste salarissen hanteren met een gemiddelde beloning van 52.250 dollar. Ter vergelijking: in Londen verdienen developers gemiddeld 54.000 dollar en in Berlijn 58.750 dollar [Bron: Glassdoor].
4. Het draait niet alleen om Amsterdam: Den Haag staat op de vierde plaats als het gaat om snelgroeiende techcommunity’s in Europa met 121 procent groei in deelnemers aan techgerelateerde Meetup-evenementen. Het Zwitserse Zug, de thuishaven van een groeiende cryptocommunity, staat met een toename van 177 procent op nummer 1 [Bron: Meetup].
5. Europa heeft een diversiteits- en inclusiviteitsprobleem: van alle fondsen die door Europese VC-gesteunde bedrijven in 2018 zijn opgehaald, ging maar liefst 93 procent naar teams met alleen mannelijke oprichters [Bron: Dealroom.co].

Tom Wehmeier, partner en hoofd Onderzoek bij Atomico, schreef het State of European Tech Report 2018 en licht het toe: “Dit rapport lijkt een herhaling over het verbreken van records, maar de feiten spreken voor zich. Tegenwoordig hebben Europese techondernemers toegang tot geavanceerde beleggers en kunnen ze de beste talenten aannemen. Met die tools kunnen ze tot het gaatje gaan, meedogenloze concurrentie afwenden, bij het brede publiek bekend worden en wereldwijd winnen. Europa plukt nu de eerste vruchten van de transformatie van haar techecosysteem. De zaden van dit succes werden al een decennium geleden geplant. Daarom kunnen we waarschijnlijk in de komende jaren nog meer succes verwachten. Het is mogelijk om misschien één IPO van meerdere miljarden dollars op de kaart te krijgen, maar twee IPO’s in hetzelfde jaar? Dat is bijzonder. Deze ontwikkelingen bevestigen de solide fundamenten van het Nederlandse techecosysteem. Bovendien laat dit rapport zien dat de concurrentie voor techtalent in Nederland steeds intenser wordt. Techondernemers moeten de strijd aangaan met zowel Amerikaanse techgiganten als lokale start-ups. Dat zou een mogelijke verklaring zijn voor de professionele ontwikkeling in Amsterdam en dat de stad nu de op twee na hoogste salarissen in Europa voert, na Londen en Berlijn.”

Partners