24-12-2018

Smart City StarterK!t onderscheiden met Strategic Sourcing Award

Deel dit bericht

Atos, het Dutch Institute for Technology Safety and Security (DITSS) en de Gemeente Eindhoven zijn onderscheiden met een Strategic Sourcing Award in de categorie Digital Business Ecosystem. De Strategic Sourcing Award 2018 stond dit jaar in het teken van cloud sourcing, agile en ecosystemen. In de categorie Ecosystemen werd de prestigieuze prijs toegekend aan de Smart City StarterK!t die in maart is geïntroduceerd.

De Smart City StarterK!t is een digitale gereedschapskist, die speciaal is ontwikkeld voor gemeenten en handvatten biedt voor beleid, spelregels en technologische oplossingen om in enkele dagen toepassingen voor een Smart City in de steigers te zetten. Het pakket is bedoeld om Nederlandse steden op weg te helpen bij de ontwikkeling van stedelijke digitale toepassingen.

De Strategic Sourcing Awards, een initiatief van CIO Magazine, worden uitgereikt aan organisaties die zich hebben onderscheiden door hun innovatiekracht en het demonstreren van de kracht van strategic sourcing. Atos, Gemeente Eindhoven en DITSS hebben deze prijs gewonnen, omdat zij volgens de vakjury zichtbare stappen hebben gezet om een ecosysteem neer te zetten dat organisaties in staat stelt via digitalisering te innoveren.

Smart City StarterK!t
In de Smart City StarterK!t treffen gemeenten instrumenten aan die hen versneld op weg kunnen helpen om een Smart City te worden. Zo bevat het pakket een aantal beleidsinstrumenten van de gemeente Eindhoven, zoals de Principes Digitale Stad (dat in samenwerking met de gemeente Amsterdam is ontwikkeld) en het IoTCharter. Dit is een set van basisafspraken die gemeentes kunnen helpen om te gaan met de vraag hoe zij de overgang naar een Smart Society kunnen maken. Ook bevat de toolkit een installatiehandleiding en software waarmee een FIWARE-platform opgezet kan worden. Dit platform is gebaseerd een open source-standaard die op Europees niveau is ontwikkeld en waarop Smart City-implementaties kunnen worden geïntegreerd.

Atos heeft samen met DITSS een open source platform gestationeerd in Nederland. Dit platform is opgebouwd uit onder andere Europese de-facto standaard FIWARE, OASC en SynchroniCity componenten, interfaces en datamodellen. Vanuit deze uitvalsbasis verzorgt de IT-leverancier ook de hosting. Atos biedt niet alleen een technologisch platform in de cloud, maar kan steden ook ondersteunen om stappen te zetten tijdens afzonderlijke projecten. Dit doet zij via integratie op een platform naar Urban Data Management. Sinds de lancering van de Smart City StarterK!t is de digitale toolkit al ruim honderd keer gedownload.

Partners