02-01-2019

TNO en Gexcon bundelen krachten rond veiligheidssoftware

Deel dit bericht

TNO heeft een overeenkomst gesloten met het Noorse Gexcon AS voor het exclusief op de markt brengen van TNO's Safety Software, bestaande uit de softwarepakketten EFFECTS en RISKCURVES. Hiertoe wordt een joint venture, Gexcon Netherlands BV, in Nederland gevestigd onder de operationele leiding van Gexcon. TNO verkrijgt een minderheidsbelang in de nieuw gevormde entiteit. Gexcon AS is een wereldwijd opererend bedrijf op het gebied van veiligheid en risicomanagement en geavanceerde dispersie-, explosie- en brandmodellering.

De Safety Software wordt sinds 1980 door TNO ontwikkeld, doorontwikkeld en op de markt gebracht. De veiligheidssoftware biedt klanten een eenvoudig te gebruiken, betaalbare tool die helpt bij het berekenen en analyseren van de effecten van scenario's met verlies van insluiting. Een belangrijke groep klanten zijn veiligheidsprofessionals die actief zijn in de olie- en gasindustrie en bij grote risicovolle faciliteiten in bijvoorbeeld de petrochemische industrie. Met de software kunnen zij de mogelijke gevolgen van dergelijke scenario's op voorhand berekenen en de impact beperken.

Aansluitend op bestaand Gexcon assortiment
Het pakket vormt een goede aanvulling op het huidige aanbod van Gexcon op het gebied van veiligheids- en risicomanagementsoftware, advies en training. Voor Gexcon is de joint venture met TNO een natuurlijke uitbreiding van haar reeds sterke positie in de traditionele olie- en gasmarkt met softwaretools als FLACS en Shell's FRED, SHEPERD en PIPA. De overeenkomst stelt Gexcon in staat haar marktpositie en productassortiment uit te breiden naar de on-shore procesindustrie, waar TNO’s huidige aanbod op het gebied van veiligheidssoftware reeds een sterke positie heeft.
Overdracht van technologie en medewerkers

De joint venture met Gexcon past in het technologietransferbeleid van TNO. De Safety Software bevindt zich momenteel in een zodanige fase van ontwikkeling dat het er meer gebaat bij is om deel uit te maken van een private onderneming dan dat het onderdeel blijft van de TNO-organisatie. Om de overgang voor de huidige klanten soepel te laten verlopen en het kennisniveau van de software veilig te stellen, neemt Gexcon Netherlands BV het huidige team van TNO, dat betrokken is bij de ontwikkeling, ondersteuning en verkoop van de software, over. Ook het huidige internationale klantenbestand van de Veiligheidssoftware wordt voortaan door Gexcon Netherlands BV bediend. TNO en Gexcon onthouden zich van het openbaar maken van de financiële gegevens van de transactie.

Thuishaven in het hart van Nederland
De nieuwe entiteit gaat kantoor houden in de buurt van Zeist. Daarmee is het gunstig gelegen in het hart van Nederland. Het heeft sterke spoor-, lucht- en wegverbindingen met belangrijke klantencentra in de havens van Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam en in het geïndustrialiseerde Ruhrgebied in Duitsland.

Company:

TNO, Gexcon

Partners