20-02-2019

KPMG framework AI In Control helpt gemeente Amsterdam

Deel dit bericht

Om organisaties op verantwoorde wijze te helpen AI te beheren en ontwikkelen, heeft KPMG AI In Control geïntroduceerd. AI In Control is een framework dat wordt ondersteund door een reeks methoden en hulpmiddelen om organisaties te helpen waarde te realiseren uit AI-technologie, terwijl essentiële doelstellingen zoals integriteit van algoritmen, verklaarbaarheid, eerlijkheid en agility worden gewaarborgd. KPMG werkt op basis van het framework samen met de gemeente Amsterdam aan digitale gemeentelijke diensten op basis van AI.

In toenemende mate nemen algoritmen cruciale beslissingen die van invloed zijn op ons leven. Hun alomtegenwoordigheid dwingt de samenleving om te eisen dat AI-technologieën betrouwbaar en ethisch verantwoord zijn, meent professor Sander Klous, leider van KPMG’s AI In Control-project. "Met veel bedrijven onderweg naar digitale transformatie, vertrouwen de meeste leidinggevenden hierbij niet op de analyses die beslissingen binnen hun organisatie genereren. Het groeiende bewustzijn van de behoefte aan vertrouwen in beslissingen die door AI worden gegenereerd, is nu gericht op de organisaties die deze technologieën ontwikkelen en hun verantwoordelijkheid voor het waarborgen van kwaliteit en integriteit. Deze focus moet het een prioriteit maken voor de uitvoerenden en toezichthouders binnen deze organisaties."

KPMG's AI In Control-aanbod maakt gebruik van een raamwerk dat methodologieën, hulpmiddelen en controlemechanismen omvat voor een AI-programma om betere bedrijfsresultaten te bereiken door Artificial Intelligence Governance en Artificial Intelligence Assessment. Hierin is plaats voor diagnostische en risicobeoordelingen.

AI In Control voor de gemeente Amsterdam
KPMG in Nederland werkt op dit moment samen met de gemeente Amsterdam aan een gedigitaliseerde gemeentelijke dienst die het vertrouwen van het publiek in een veilige en goed bestuurde stad moet vergroten en de stad zal helpen bij haar missie om de digitale rechten van haar inwoners te beschermen.

Het project maakt deel uit van de nieuwe digitale agenda van de loco-burgemeester en zal in de komende weken worden aangekondigd. De ethische richtlijnen zijn opgesteld in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam. Het dient als een voorbeeld van de Cities Coalition for Digital Rights, die de gemeente Amsterdam onlangs heeft opgericht met Barcelona en New York City.

Met het Amsterdamse beheersysteem voor openbare ruimtes kunnen bewoners eenvoudig serviceverzoeken online indienen voor zaken als afval op straat; het algoritme identificeert het uitgiftetype en welke gemeentelijke serviceafdeling zal reageren. In de nabije toekomst zal de toepassing ook het prioriteitsniveau van problemen bepalen. Door middel van machine learning zou de besluitvorming van het algoritme in de loop van de tijd moeten verbeteren.

Partners