19-03-2019

Tunga lanceert women-in-tech programma in Afrika

Deel dit bericht

Techniek is nog steeds een mannenbolwerk. Wereldwijd, maar zeker in Afrika. Ter vergelijking: zo’n 20 procent van de software-ingenieurs in Silicon Valley is vrouw, in Afrikaanse landen is dat slechts 2 procent. Dat kan en moet beter vindt Nederlands IT-bedrijf Tunga en startte daarom het women-in-tech programma om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de Afrikaanse tech-sector aan te pakken.

De training in Kampala, waaraan momenteel vijftien Ugandese vrouwen deelnemen, duurt een half jaar en bestaat uit een opleiding gevolgd door een stage. Een unieke ontwikkeling in de lokale IT-sector, waar vaak nog weinig progressie is in man-vrouw verdeling.

Stageplaatsen gezocht
De opleiding tot programmeur die Tunga in Kampala aanbiedt, is gratis en exclusief toegankelijk voor vrouwen. Het IT-bedrijf startte het women-in-tech programma in december 2018 met een pilot van vijftien dames die worden begeleid door de Ugandese jongerenorganisatie Kampabits. Ze volgen een training van vier maanden waarmee ze technische en professionele vaardigheden ontwikkelen, de stage bestaat uit een project van twee tot drie maanden. Na het afronden van de opleiding krijgen de vrouwen een baan aangeboden bij Tunga, maar ze zijn vrij om elders aan de slag te gaan. Tunga zoekt nog Nederlandse bedrijven die studenten een stageplaats willen bieden, in de vorm van een IT-project dat ze op afstand vanuit Oeganda kunnen uitvoeren. Stagiaires worden uiteraard goed begeleid.

Aandeel vrouwen in IT-talentenpool vergroten
Initiatiefnemer Ernesto Spruyt van Tunga zet zich al vanaf het begin in om baankansen in de IT te creëren voor Afrikaanse jongeren, vooral voor hen die opgroeien met minder dan gemiddelde kansen. “Het is voor ons daarom een logische stap om de participatie van vrouwen en hun kansen in de snelgroeiende Afrikaanse technologiesector te bevorderen. Elk jaar kijken we hoe de situatie ervoor staat – en ook dit jaar blijkt dat er nog een hoop te doen is. Met ons women-in-tech programma willen we het aandeel van vrouwelijke programmeurs in de IT-talentenpool vergroten en zodoende bijdragen aan betere kansen voor vrouwen in de landen waar we actief zijn. De tech-branche gaat veranderen, let maar op!”

Tunga is een Nederlands bedrijf met een netwerk van meer dan 250 Afrikaanse softwareontwikkelaars in Uganda, Nigeria en Egypte. Het platform uit 2015 is een initiatief van sociaal ondernemer Ernesto Spruyt en not-for-profit organisatie Butterfly Works. Tunga beantwoordt de wereldwijde vraag naar softwareontwikkelaars, met het aanbieden van jong tech-talent uit Afrika.

Partners