11-04-2019

Google Cloud kondigt serie partnerschappen aan met databaseleveranciers

Deel dit bericht

Tijdens Google Cloud Next '19 heeft Google Cloud een serie partnerschappen met databaseleveranciers die hun productlijnen op open source software hebben gehad. Google Cloud gaat Confluent, DataStax, Elastic, InfluxData, MongoDB, Neo4j en Redis Labs aanbieden op het Google Cloud Platform.

Google Cloud biedt de oplossingen van deze partners aan als managed services die nauw zijn geïntegreerd in Google Cloud Platform (GCP), waardoor een naadloze gebruikerservaring wordt geboden voor beheer, facturering en ondersteuning. Dit moet het voor zakelijke klanten eenvoudiger maken om voort te bouwen op open source technologieën.

Volgens Google Cloud is de open-source database markt groot en groeit deze snel. Het haalt een verslag van SearchDataManagement.com waarin staat dat “meer dan 70 procent van de nieuwe applicaties die door zakelijke gebruikers worden ontwikkeld, zal draaien op een open source databasebeheersysteem, en de helft van de bestaande relationele database-installaties die zijn gebouwd op commerciële DBMS-technologieën zullen worden omgezet in open source-platforms of [worden] geconverteerd."

Volledig beheerde services
Google Cloud wil haar klanten open-source-technologie eenvoudig en op een cloud-native manier laten gebruiken. Met de aangekondigde partnerschappen wil Google Cloud een ervaring aanbieden die vergelijkbaar is met de oorspronkelijke services van Google, zonder de kans op vendor lock-in. Ook werkt Google Cloud samen met de partners aan integratie met native GCP-services zoals Stackdriver voor monitoring en IAM, validatie van deze services voor beveiliging en optimalisatie van prestaties.

Het bedrijf ziet enkele voordelen van de partnerschappen:
- Volledig beheerde services die in de cloud worden uitgevoerd
- Een enkele gebruikersinterface om apps te beheren
- Uniforme facturering, één factuur van Google Cloud
- Google Cloud-ondersteuning voor de meeste van deze partners

Samenwerken met aanbieders in open source
De partners bevatten volgens Google Cloud een aantal van de best gerangschikte databases in hun respectievelijke categorieën. Deze nieuwe partners zijn onder meer:

Confluent: Confluent is opgericht door het team dat Apache Kafka heeft gebouwd en bouwt een platform voor event streaming dat bedrijven eenvoudig toegang geeft tot realtime streams.

DataStax: DataStax ondersteunt bedrijven met de altijd toegankelijke, gedistribueerde cloud-database op basis van Apache Cassandra.

Elastic: Elastic bouwt zelf-beheerde en SaaS-oplossingen die grootschalige data in real-time bruikbaar maken voor search, zoals logging, beveiliging en analytics.

InfluxData: het time series platform van InfluxData kan elk systeem, elke toepassing en elk bedrijfsproces in verschillende use cases observeren en automatiseren. Haar product InfluxDB is een open source tijdreeksdatabase die is geoptimaliseerd voor snelle, hoge beschikbaarheid van opslag en het ophalen van tijdreeksgegevens.

MongoDB: MongoDB is een databaseplatform voor algemene doeleinden dat software en data levert aan ontwikkelaars en de applicaties die ze bouwen, met een flexibel model en controle over de gegevenslocatie.

Neo4j: Neo4j is een native graph-databaseplatform dat specifiek is geoptimaliseerd voor het in kaart brengen, opslaan en doorkruisen van netwerken van sterk verbonden gegevens om onzichtbare contexten en verborgen relaties te onthullen.

Redis Labs: Redis Labs is de thuisbasis van in-memory database Redis, en leverancier van Redis Enterprise.

Partners