15-04-2019

Smart Profile: gebruik cloudoplossingen in Nederlands blijft groeien

Deel dit bericht

Van de Nederlandse organisaties gebruikt 68 procent een of meerdere software-oplossingen uit de cloud. In 2016 had nog 52 procent van de organisaties een of meerdere cloudoplossingen in huis. Dit blijkt uit een analyse van Smart Profile van de cloudmarkt waarvoor het 7800 organisaties met meer dan 50 medewerkers ondervroeg. Bij multinationals en de overheid zijn cloud-toepassingen het meest populair. Het onderzoek laat verder zien dat Microsoft met oplossingen die door 39,7 procent van de respondenten gebruikt worden, de grootste leverancier is van cloud software.

Van alle SaaS-oplossingen die gebruikt worden betreft het grootste deel toepassingen voor kantoorautomatisering (24,7 procent). HR-oplossingen volgen daarna met 18,8 procent. Verticale toepassingen gericht op bijvoorbeeld het onderwijs of de zorg maken 11,5 procent uit van alle gebruikte SaaS-oplossingen. Microsoft is met 39,7 procent, onder de respondenten de grootste leverancier van software uit de cloud. Het gaat hierbij vooral om Office365, SharePoint en Exchange. De plekken twee tot en met vijf worden ingenomen door AFAS (10,2 procent), RAET (8,1 procent), Salesforce (5,9 procent) en Schoolmaster (5,1 procent).

Salesforce nadert Oracle
De analyse van Smart Profile van de eindgebruikersmarkt laat verder zien dat Oracle Eloqua met 31 procent de meest gebruikte marketing automation oplossing uit de cloud is. Salesforce Pardot volgt echter kort erna: 29,8 procent van de respondenten die een marketing automation-oplossing uit de cloud gebruikt geeft aan voor Salesforce Pardot te hebben gekozen. Adobe’s oplossing Marketo (15,3 procent), Hubspot (13 procent) en Act-on (7,3 procent) maken de top vijf compleet.

De groeiende populariteit van de cloud uit zich ook in de toenemende adoptie van cloud-capaciteit in het datacenter. Overall is het in een jaar bijna verdubbeld. In alle branches is een forse toename te zien van cloud-capaciteit die als IaaS of PaaS worden afgenomen. De grootste leverancier van public cloud in het datacenter is Microsoft. 79,5 procent van de organisaties die gebruik maken cloudcapaciteit geeft aan dat ze Azure gebruiken. Amazon volgt met 21,7 procent.

Analyse markt cloud-leveranciers
Naast een analyse van de eindgebruikersmarkt, onderzocht Smart Profile ook de markt van cloudleveranciers. Uit deze analyse onder de 1587 belangrijkste partijen wordt onder meer duidelijk welke strategie leveranciers nu en over twee jaar hanteren en wat de trends zijn. Lees hier de volledige analyse van zowel de eindgebruikers- als leveranciersmarkt.

Meer informatie over het onderzoek

Tags:

Cloud, PaaS, IaaS, SaaS

Company:

Smart Profile

Partners