08-05-2019

CGI ontwikkelt besturingssoftware Galileo satellietnavigatie

Deel dit bericht

CGI Nederland heeft een overeenkomst gesloten met het Franse Thales Alenia Space voor de doorontwikkeling en het onderhoud van de besturingssoftware ter beveiliging van het Galileo satellietnavigatiesysteem. Deze opdracht heeft een waarde van circa 14 miljoen euro en loopt tot eind 2020. CGI-experts werken vanuit Rotterdam en Toulouse aan dit omvangrijke project.

CGI zet zich in om de functionaliteit, robuustheid en betrouwbaarheid van Galileo’s grondinfrastructuur verder te verbeteren. Daarnaast is CGI verantwoordelijk voor de doorontwikkeling en het onderhoud van de software voor het zogeheten Public Regulated Service Key Management Facility (PKMF). Met deze door de overheid gereguleerde dienst (Public Regulated Service) onderscheidt Galileo zich van elk ander satellietnavigatiesysteem. Dat zorgt ervoor dat alleen door de overheid geautoriseerde instanties toegang hebben tot het beveiligde PRS-signaal van Galileo. Het wordt vooral gebruikt voor toepassingen waar tijd- en positiebepaling met strenge veiligheidsnormen van belang zijn zoals voor rechtshandhaving, defensiedoeleinden, douaneprocessen, enzovoort.

Galileo satellietnavigatie
Galileo is het satellietnavigatiesysteem (GNSS) dat gebouwd wordt door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De European GNNS Agency (GSA) heeft Galileo in beheer in opdracht van de Europese Unie. Galileo is het Europese alternatief voor het Amerikaanse Global Positioning System (GPS). Naar verwachting zal dit Europese satellietnavigatiesysteem in 2020 volledig operationeel zijn. Burgers zullen baat hebben bij nauwkeuriger positie- en tijdsbepalingsgegevens via door Galileo-ondersteunde wereldwijde navigatietoepassingen.

CGI heeft meer dan 40 jaar ervaring in het ruimtevaartdomein inclusief de activiteiten voor de ontwikkeling van het nieuwe Galileo satellietnavigatiesysteem. Bij CGI werken ze voortdurend aan nieuwe diensten op het gebied van satellietnavigatie en aardobservatie om op deze manier met een ‘down to earth’-aanpak bij te dragen aan een veiligere samenleving.

Partners