23-05-2019

Atos ontwikkelt digitale identiteit op basis van blockchaintechnologie

Deel dit bericht

Atos heeft met behulp van blockchaintechnologie een proof of concept voor een digitale identiteit ontwikkeld die burgers veilige toegang verschaft tot online diensten. Hierbij houden zij de regie over hun data en kunnen zij hun identiteit op een betrouwbare manier verifiëren. De oplossing van Atos voldoet aan alle eisen die zijn vastgelegd in de European Digital Identity Standard (eiDAS).

Houders van zo’n Europees erkende identiteit kunnen op den duur in heel Europa veilig gebruikmaken van digitale diensten, terwijl de risico’s op elektronische fraude tot een minimum zijn beperkt. De oplossing van Atos behaalde in april de tweede plaats in de categorie Next Gen Digital Identity tijdens de 2019 Odyssey Hackathon op het gebied van blockchain en kunstmatige intelligentie.
 
De Atos oplossing stelt burgers en organisaties in staat om hun identiteit online te verifiëren; zij kunnen dit gebruiken om veilig toegang te krijgen tot publieke dienstverlening die online wordt aangeboden. Het proof of concept dat Atos heeft ontwikkeld, wordt in samenwerking met klanten nog doorontwikkeld tot een op maat gesneden oplossing die voldoet aan hun specifieke wensen en vereisten. Doordat de oplossing van Atos ‘eiDAS-proof’ is, kunnen gebruikers zich hiermee niet alleen in Nederland, maar mogelijk ook in andere Europese landen identificeren en veilig inloggen. De Europese lidstaten hebben in 2014 in de eiDAS-verordening afspraken gemaakt met als doel grensoverschrijdende dienstverlening en handel in Europa te stimuleren: zo wordt het online zaken regelen met overheidsorganisaties over de grens op den duur net zo eenvoudig als in eigen land.

Regie over eigen data
Tot nu toe wordt de identiteit van burgers op het internet doorgaans door een centrale partij of service beheerd. Hierbij is de data eigendom van deze partijen, terwijl gebruikers van de oplossing van Atos zelf de regie voeren over hun data. Bij Self Sovereign Identity - zoals deze digitale identiteit wordt genoemd - wordt gebruikgemaakt van een decentrale infrastructuur. Hierdoor kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat persoonlijke gegevens worden uitgewisseld met of doorverkocht aan derden. Door de Self Sovereign Identity te ontwikkelen op basis van blockchaintechnologie én gebruik te maken van internetstandaarden heeft Atos een toekomstbestendige identiteitsoplossing gerealiseerd.

Minimale kans op elektronische fraude
Tijdens de 2019 Odyssey Hackaton gaf het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deelnemers de opdracht een registratieprocedure te ontwerpen voor digitale identificatie op basis van eiDAS-standaarden. De identificatieoplossing van Atos gooide hierbij hoge ogen. “De app van Atos biedt gebruikers een digitale identiteit die volledig voldoet aan eiDAS-standaarden. Hierdoor kunnen zij op een veilige manier communiceren en transacties verrichten met organisaties. Doordat onze oplossing gebruikmaakt van blockchaintechnologie wordt data versleuteld op basis van complexe cryptografie. De kans op cyberaanvallen en identiteitsfraude is hierdoor minimaal”, zegt Eduardo Leegwater, Digital Identity Expert van Atos. “Hierdoor kan deze digitale identiteit met dezelfde mate van betrouwbaarheid worden gebruikt als een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Atos ontwikkelt op dit moment een mobiele applicatie die het mogelijk maakt om de oplossing in gebruik te nemen. Wanneer dit is voltooid, kunnen burgers zich zowel online als offline identificeren met de applicatie.”

De digitale identiteit is een multi-inzetbaar identificatiemiddel dat eenvoudig met derden kan worden gedeeld, maar wel persoonsgebonden is en daarmee de veiligheid garandeert. Op dit moment wordt in Nederland DigiD voor burgers en eHerkenning voor bedrijven gebruikt - beide inlog- en geen identificatiemiddelen - terwijl in Europese lidstaten eigen oplossingen worden gebruikt. EU-lidstaten hebben in de eiDAS-verordening afgesproken dat deze oplossingen internationaal worden ingezet als ze Europees goedgekeurd zijn. Op dit moment betreft dit alleen inlogmiddelen. Door deze door te ontwikkelen naar een digitale identiteit en eiDAS-compliant te maken, biedt Atos een oplossing die grensoverschrijdende dienstverlening optimaliseert voor overheid en gebruiker. Hiermee biedt Atos ook een nauwere integratie van de online en offline wereld, wat bijdraagt aan een verbetering van de (online én offline) diensten. Dit maakt het voor burgers veel gemakkelijker om zaken te regelen bij de overheid. Zo kan bijvoorbeeld bij een emigratie eenvoudig, snel en veilig een bankrekening worden geopend bij een buitenlandse bank.

Company:

Atos

Partners