28-06-2019

Veilig internetbankieren toekomstbestendig door quantumtechnologie

Deel dit bericht

QuTech (een samenwerkingsverband van TNO en TU Delft), ABN AMRO en TNO Space staan aan de start van een nieuwe fase: Samen willen zij bewijzen dat de cirkel van optimaal beveiligd dataverkeer, met behulp van een geavanceerde Quantum Key Distributie techniek via glasfiber en door de lucht, gesloten kan worden. Alleen hierdoor is de veiligheid van online en mobiel bankieren toekomstbestendig.

Specialisten verwachten dat we binnen vijf tot tien jaar een situatie bereiken waarin quantumcomputers berekeningen mogelijk maken die met de klassieke computers fundamenteel onmogelijk zijn. Er zijn veel positieve implicaties voor de toepassingen en ontwikkelingen die dit biedt. Toch is ook quantumtechnologie te gebruiken met goede en met kwade intenties. De toekomstige “universele” quantumcomputer (die naar verwachting over tien tot 15 jaar een feit is) heeft de potentie om de huidige encryptiemethodes te kraken. De huidige beveiligingssystemen voor internet en mobiel bankieren voldoen dan niet meer.

Transformatie
Aan de andere kant kan de opkomst van de quantumtechnologieën juist zorgen voor de hoogst mogelijke veiligheidsgaranties. Door gebruikers met elkaar te verbinden via quantumnetwerken, kunnen veilige verbindingen gerealiseerd worden. Dergelijke verbindingen maken gebruik van het quantum verschijnsel ‘verstrengeling’, waardoor het altijd opgemerkt wordt wanneer iemand probeert af te luisteren of op een andere manier data wil vergaren. Quantumtechnologie staat nog in de kinderschoenen en voor de commerciële toepassing van quantumnetwerken is nog veel onderzoek nodig.

Aanpak
Om een optimaal niveau van beveiliging te bewerkstelligen, richten de partijen zich op het realiseren van een geavanceerd systeem voor Measurement Device Independent-Quantum Key Distribution (MDI-QKD). Met deze nieuwe vorm van QKD kunnen, via een centrale meting, meerdere gebruikers met elkaar verbonden worden en vervolgens unieke en complexe codes uitwisselen. Het is nagenoeg onmogelijk deze af te luisteren. QuTech en ABN AMRO gebruiken daarnaast een combinatie van verschillende media om de veiligheid nog verder te verhogen.

TNO Space
De quantumverbinding wordt tot stand gebracht door lasercommunicatie via bestaande glasvezel verbindingen en door de lucht (free space), een methode die is ontwikkeld door TNO Space and Scientific Instrumentation. Kees Buijsrogge, directeur TNO Space: “TNO Space werkt al een aantal jaren aan het mogelijk maken van veilige en breedbandige communicatie via satellieten samen met  o.a. grote ruimtevaartbedrijven. Dat we nu met ABN AMRO en QuTech met onze kennis van lasercommunicatie een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de beveiligingssystemen voor internet en mobiel bankieren is geweldig. Een mooie kans voor de positionering van Nederland en Europa en tegelijkertijd ook een belangrijke stap om aan te tonen dat laser-satellietcommunicatie een vitaal onderdeel kan worden van de toekomstige quantumcommunicatie-infrastructuur.”

Demonstratie
QuTech, TNO Space en ABN AMRO verwachten eind 2020 een demonstratie te kunnen geven van een fundamenteel veilige data verbinding waarbij de quantumcommunicatie zowel over glasfiber als via de lucht gaat.

Partners