04-07-2019

Robotics-expert Aimee van Wynsberghe Senior Advisor bij Deloitte

Deel dit bericht

Aimee van Wynsberghe is per 1 juni 2019 aangesteld als Senior Advisor bij Deloitte Risk Advisory en als Fellow bij het Deloitte Center for the Edge. Van Wynsberghe heeft een indrukwekkend track record op het gebied van ethische vraagstukken rondom robotics en artificial intelligence (AI).

Bij Deloitte zal Van Wynsberghe zich bezighouden met vraagstukken die op het snijvlak liggen van ethics, AI en robotics. Dit sluit naadloos aan bij haar functie als Assistant Professor Ethics and Technology bij de TU Delft. Aimee is daarnaast co-founder en director van de Foundation for responsible robotics. Tevens ontving Aimee in 2018 de L’Oreal/UNESCO For Women in Science beurs en maakt ze deel uit van de Inspiring Fifty, de lijst van topvrouwen in de technologie in Nederland.

Volgens Aimee van Wynsberghe zijn binnen afzienbare tijd robots een wezenlijk onderdeel van ons leven, van de maatschappij. “AI wordt in toenemende mate gebruikt voor beslissingen die ons dagelijkse leven beïnvloeden. Transparantie en verantwoorde ontwikkeling en gebruik van AI zijn daarom onontbeerlijk geworden. De beslissingen die op basis van AI worden genomen moeten uit te leggen zijn aan werknemers en klanten en in lijn zijn met de kernwaarden van organisaties. Dagelijks houd ik me bezig met ethische kwesties rondom AI en robotisering. We hebben met elkaar de taak om deze innovatie op een verantwoorde, ethische wijze te ontwikkelen en in te zetten, zodat we als maatschappij kunnen profiteren van de voordelen van deze technologie. Ik kijk er naar uit om dit met Deloitte verder uit te werken.”

Marc Verdonk, Partner bij Deloitte Risk Advisory en verantwoordelijk voor het Digital Risk Solutions team: “Het aanpakken van ethische kwesties in robotica betekent proactief de balans opmaken van de impact die deze innovaties hebben op maatschappelijke waarden zoals veiligheid, beveiliging, privacy en welzijn. Robotics en AI moeten op een verantwoorde wijze ontworpen, ontwikkeld en geïmplementeerd worden. Met de kennis van Aimee en de implementatiekracht van onze organisatie, kunnen we samen een tastbare impact maken op de maatschappij.”

Partners