02-08-2019

NEN en LTO Network bieden blockchainoplossing voor controle certificaten

Deel dit bericht

NEN lanceert eind dit jaar in samenwerking met LTO Network een blockchainoplossing waarmee certificaten ter plekke kunnen worden geverifieerd.

Organisaties hebben hun processen over het algemeen goed geautomatiseerd. Echter wanneer partijen samenwerken buiten hun eigen organisatie gebeurt alles nog via de mail, post of telefoon. LTO Network is een blockchain die het mogelijk maakt om processen ketenoverstijgend te automatiseren, waarbij iedereen informatie deelt op een veilige en efficiënte manier.

Bij NEN worden alle certificaten geregistreerd in een centraal systeem. Dit systeem is goed beveiligd, maar het hebben van één bron van waarheid blijft een potentiële kwetsbaarheid. Blockchaintechnologie biedt de mogelijkheid om de certificaten decentraal vast te leggen en te voorzien van een slimme QR-code. Hiermee wordt de echtheid gegarandeerd én kunnen (eind)gebruikers ze zelf controleren op geldigheid en authenticiteit.

Slimme QR-codes
Updates en wijzigingen van de certificaten worden automatisch gekoppeld aan slimme QR-codes, die opnieuw worden vastgelegd op het blockchainplatform. Deze informatie correspondeert met het Certificaten Registratie systeem van NEN. Op deze manier wordt de geldigheid flexibel als je ‘gehashte’ QR-codes gebruikt.

Naast NEN en LTO Network zijn ook Scantrust en BettyBlocks betrokken bij het project. Naar verwachting kunnen in het laatste kwartaal van dit jaar de eerste certificaten op deze manier geverifieerd worden.

Partners