09-10-2019

Kabinet presenteert Strategisch Actieplan AI en lancering AI Coalitie

Deel dit bericht

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft in Den Haag het Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie van het kabinet gepresenteerd. Aansluitend lanceren bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en overheden de Nederlandse AI Coalitie, een publiek-private samenwerking om de kansen op dit thema voor Nederland te benutten.

Als Nederland en Europa mee willen blijven doen in de voorhoede van een wereldwijd concurrerende economie, dan moet Nederland volgens de regering een gecoördineerde aanpak hebben op het gebied van Artificiële Intelligentie. Door publiek-private samenwerking kunnen maatschappelijke en economische kansen op het thema AI worden benut. Daarnaast gaat de strategie in op voorwaarden als onderzoek, scholing, gebruik van data, en de benodigde digitale infrastructuur en de wijze waarop mensen en bedrijven erop kunnen vertrouwen dat AI zorgvuldig wordt ingezet.

Nederlandse AI Coalitie
De ontwikkeling en toepassing van artificiële intelligentie biedt grote kansen en uitdagingen die vragen om sterke samenwerking tussen bedrijven, overheden, onderwijs/wetenschap en maatschappelijke organisaties. De Nederlandse AI Coalitie is een publiek-private samenwerking die juist al deze partijen samenbrengt met als doel elkaar te versterken en helpen en te zorgen voor synergie, zodat Nederland kiest voor een geheel eigen aanpak waarbij we de vruchten van AI ten volle plukken met kansen voor iedereen.

Download Strategisch Actieplan AI.

Partners