04-12-2019

UvA en TomTom openen onderzoekslab voor autonoom rijden

Deel dit bericht

TomTom en de Universiteit van Amsterdam hebben de lancering aangekondigd van een nieuw publiek-privaat onderzoekslaboratorium. Het Atlas Lab zal zich richten op het gebruik van kunstmatige intelligentie voor het ontwikkelen van geavanceerde, nauwkeurige en veilige High Definition-kaarten voor zelfrijdende voertuigen. Het lab is onderdeel van ICAI, het nationale innovatiecentrum voor AI, gevestigd in het Amsterdam Science Park.

In samenwerking met TomTom start de UvA een onderzoek naar het gebruik van AI voor het maken van HD-kaarten die geschikt zijn voor alle niveaus van autonoom rijden. Volgens Theo Gevers, een van de wetenschappelijke directeuren van Atlas Lab, doet men aan de UvA al onderzoek naar geautomatiseerde herkenning van items in afbeeldingen en video's. “Toch is het herkennen van items en het maken van HD-kaarten in zeer complexe situaties zoals een rijdende auto nog steeds een enorme uitdaging. Deze samenwerking met TomTom biedt een extra dimensie aan nieuw en uitdagend AI-onderzoek. ”

De komende vijf jaar zullen vijf promovendi in het Atlas-lab werken aan projecten die bijdragen aan geautomatiseerde herkenning van items zoals verkeersborden, 3D-lokalisatie van voertuigen en het combineren van LIDAR (light detection and ranging) laser- en camerabeelden. Voor het ophalen van data worden wagens met sensoren, zoals LIDAR-systemen en camera's, gebruikt.

Atlas-lab heeft een budget van drie miljoen euro ter beschikking, waarvan twee miljoen euro van TomTom komt.

Partners