27-12-2019

Universiteit Twente krijgt 2,3 miljoen euro voor cybersecurityprojecten

Deel dit bericht

Wetenschapsfinancierder NWO stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor vijf grote cybersecurityprojecten van de Universiteit Twente. Dit is volgens Andreas Peter, een van de betrokken onderzoekers, een groot succes voor het cybersecurityonderzoek van de UT.

De UT scoort goed in de call Cyber Security – Digital Security & Privacy van NWO; van de tien projecten is de helft een project aan de UT. De subsidies zijn toegekend aan projecten van Johann Hurink (Hoogleraar Discrete Mathematics and Mathematical Programming), Pepijn Pinkse (hoogleraar Adaptive Quantum Optics), Aiko Pras (Hoogleraar Internet Security), Anna Sperotto (Universitair hoofddocent Design and Analysis of Communication systems) en Andreas Peter (Universitair hoofddocent in Security & Privacy Engineering). Daarnaast is Peter ook betrokken bij een zesde project samen met de Technische Universiteit Eindhoven.
Vijf projecten

Een van de redenen dat de UT zo goed scoort in de call zit hem in de eisen die aan de projecten werden gesteld. Projecten moeten multidisciplinair zijn, voor de UT een standaard manier van werken met High tech – Human Touch. Ook moeten de projecten voor tenminste dertig procent uit bedrijfsbijdragen bestaan. Als ondernemende universiteit heeft de UT uitstekende banden met veel bedrijven. Hieronder volgt een samenvatting van de vijf onderzoeksprojecten.

ISoLATE
Hurink werkt in het ISoLATE project samen met Anne Remke van de Universiteit Münster aan een extra beveiligingslaag voor het complexe distributienetwerk dat duurzame energie aanstuurt. Dit is nodig om de beschikbaarheid te waarborgen. “Met de opbouw van het verdeelnetwerk, real-time metingen bij aangrenzende verdeelstations en ons beveiligingsmodel zijn wij in staat om illegale commando’s en foute metingen live te identificeren”, vertelt Hurink.

SMOKE
In het project SMOKE onderzoekt Pinkse de mogelijkheid om fysieke sleutels, zoals een lik witte verf, te gebruiken voor het beveiligen van gevoelige communicatienetwerken. Dit moet een zeer veilig en praktisch authenticatiesysteem opleveren, omdat zo’n fysieke sleutel niet is te klonen.

UPIN
De meeste internetgebruikers weten niet hoe hun dataverkeer zich door een netwerk verplaatst naar zijn uiteindelijke bestemming en ze kunnen dat pad niet controleren. UPIN, het project van Pras, ontwikkelt een systeem dat gebruikers de controle en het inzicht geeft dat hard nodig is, maar nu nog ontbreekt.

MASCOT
Het uitbesteden van beveiliging naar de cloud wordt tegenwoordig door veel bedrijven gedaan. Dat heeft veel voordelen, zoals de beschikbaarheid van deskundig personeel, maar door recente storingen worden die voordelen in twijfel getrokken. Met het project MASCOT onderzoekt Sperotto de veerkracht van de cloud om beveiligingsbewuste cloudstrategieën te ondersteunen.

SHARE
Het SHARE project van Peter ontwikkelt geavanceerde versleutelingstechnieken die het mogelijk maken om versleutelde gegevens privé te doorzoeken zonder dat het nodig is om te ontcijferen of te onthullen wat er wordt gezocht. SHARE past deze technieken toe in de gezondheidszorg om medische gegevens te beschermen.

Met de vijf projecten loopt de UT voorop in het onderzoeksgebied van de Cyber Security. “Als Universiteit Twente nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheden op het gebied van cybersecurity serieus”, vertelt Peter. In zijn ogen is hun werk in het domein van cyberveiligheid een van de belangrijke aspecten als het gaat om de digitalisering van de samenleving. Een missie waar de UT op inzet vanuit onder andere het Digital Society Instituut en de faculteit EWI.

Partners