20-12-2019

Linux Foundation helpt bedrijven met project DENT voor edge-netwerken

Deel dit bericht

De Linux Foundation, een non-profitorganisatie die bijdraagt aan grootschalige innovatie met open source, heeft het project DENT gelanceerd. Dit project beoogt de ontwikkeling van een network operating system (NOS) voor gedesaggregeerde netwerkswitches voor campusomgevingen en externe bedrijfslocaties.

De deelnemers van het project hopen met de steun van de Linux Foundation de gemeenschap van chipfabrikanten, original design manufacturers (ODM’s), systeemintegrators (SI’s), original equipment manufacturers (OEM’s) en eindgebruikers te kunnen verenigen en doen groeien. Dit moet resulteren in een ecosysteem van partijen die bijdragen leveren aan een functierijk network operating system. De eerste use case is gericht op de retailsector. Prominente deelnemers zijn Amazon, Cumulus Networks, Delta Electronics Inc, Marvell, Mellanox en Wistron NeWeb (WNC).

Edge-netwerken
De huidige netwerkoplossingen zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen in specifieke markten, van de telecomsector tot de cloud- en datacentermarkt. Ze maken gebruik van niet-open chips (ASIC’s) voor pakketverwerking en gesloten besturingssystemen voor het beheer van workloads en applicaties met een netwerkswitch. Desaggregatie is de nieuwe aanpak op het gebied van open networking en alom geaccepteerd door beheerders van datacenters en telecominfrastructuren. Maar op het gebied van bedrijfsnetwerken, en in het bijzonder geografisch gespreide netwerken, bestaat er momenteel geen oplossing voor edge-netwerken die buiten de traditionele publieke cloud vallen. Edge-netwerken stellen namelijk speciale eisen aan desaggregatie en netwerktechnologie.

Externe campusomgevingen en winkelfilialen vragen om een simpele en betaalbare NOS-stack die op Linux is gebaseerd. DENT is een open source-project dat de gemeenschap in staat stelt om een dergelijke oplossing te ontwikkelen zonder in complexe abstracties te vervallen. Het initiatief maakt gebruik van de Linux-kernel, Switchdev en oplossingen van andere Linux-projecten om ervoor te zorgen dat developers net zo met ASIC’s en chips kunnen omgaan als met andere hardware. DENT zorgt voor vereenvoudiging van abstracties, API’s en drivers en reduceert de overhead rond switches en andere open software.

Innovatieve workloads
Nieuwe technologieën zoals 5G, Edge, IOT en AI gaan ertoe leiden dat er binnen de netwerken van gebouwen, winkels en andere bedrijfslocaties sprake zal zijn van allerlei innovatieve workloads en services nabij applicaties en eindgebruikers. Het gebruik van een simpele gedesaggregeerde, op Linux/SwitchDev gebaseerde switch in deze omgevingen zal bijdragen aan een vereenvoudigde integratie en standaardisatie van alle componenten die deel uitmaken van dit ecosysteem.

“De Linux Foundation zal van meet af aan dienen als neutrale thuisbasis voor DENT. Dit is van cruciaal belang voor de infrastructuur, vergaderingen, evenementen en het overleg van de gemeenschap”, zegt Arpit Joshipura, directeur Networking bij de Linux Foundation. “We willen een gemeenschap voor open source en open samenwerking in het leven roepen die voordelen oplevert voor solution providers en gebruikers die zich bezighouden met branchespecifieke toepassingen rond network operating systems, control planes en management planes.”

Meer informatie: project DENT

Tags:

DENT, Edge, Netwerk, Cloud, API

Company:

Linux Foundation

Partners