10-02-2020

CodeMeter biedt MVTec innovatieve wijze van licentiebeheer

Deel dit bericht

Wibu-Systems heeft leverancier van machine vision applicaties MVTec geholpen het CodeMeter software beveiliging- en licentie managementsysteem in te zetten voor diens softwarereeks voor industriële besturingstoepassingen. Daarnaast zijn ook de educatieve varianten daarvan ondergebracht in een licentievorm, waardoor deze voor trainingsdoeleinden gemakkelijk via selfservice webportalen toegankelijk zijn.

Beeldverwerking en visuele technologie in machines vormen cruciale elementen in de geautomatiseerde omgeving van Industrie 4.0. Met behulp van de MVTec softwareproducten Halcon en Merlic zijn gebruikers in staat om geavanceerde oplossingen voor ’machine vision’ te ontwikkelen in samenhang met uiteenlopende applicaties zoals het ontwerpen van printed circuit boards, halfgeleiders, testen en inregelen van robotpositionering, oppervlakte controle, kwaliteitsbewaking en identiteitscontrole. Omdat de verschillende toepassingen zich kenmerken door verschillende karakteristieken vragen de gelicentieerde oplossingen van MVTec om ondersteuning van een uitgebreide reeks architecturen, besturingssystemen en specificaties van diverse industriële omgevingen. Er was behoefte aan technologie die flexibel genoeg is om die grote verscheidenheid aan functionaliteit af te dekken en tegelijkertijd bescherming te bieden aan de waardevolle intellectuele eigendomsrechten.

Dongles
Als eerste werd CodeMeter geïntegreerd met Merlic, een softwarepakket met krachtige tools om complete machine vision applicaties te ontwikkelen zonder deze regel voor regel te programmeren. Met CodeMeter werden de klant specifieke en hardware gebonden elementen via dongles vastgelegd (CmDongles) in samenhang met de software gebonden licenties via CmActLicenses, dus zowel de kennis als de corresponderende digitale instrumenten. De licenties voor Merlic worden aangemaakt, uitgegeven en beheerd via CodeMeter License Central. De eindgebruikers activeren de licenties via een webportaal (WebDepot) en slaan ze op, ofwel op de fysiek CmDongle, ofwel softwarematig via een CmActLicense bestand met de vingerafdruk van de machine waarop de software gaat draaien. Recent heeft MVTec er ook voor gekozen om het standaard softwareproduct Halcon voor machine vision applicaties een beveiligde identiteit te geven via de combinatie softwarelicenties en een dongel.

Volgens Christoph Zierl, technisch directeur van MVTec, is het bedrijf nu in staat om snel te reageren op de complexe behoeften van de klanten en volgens een flexibel en tevens uniforme procedure software te distribueren en de licenties voor elk marktgebied te beheren. ”Met de keuze voor CodeMeter beschikken we over een volwassen ecosysteem om onze intellectuele eigendom afdoende te beschermen. Met Wibu-Sustems kregen we een partner die oprecht geïnteresseerd is in onze problemen. Ze leveren ons een enkelvoudige oplossing vanaf de dongle tot aan licentiebeheer in de cloud.”

Gestroomlijnd proces
MVTec is nu ook in de gelegenheid om op een gebruiksvriendelijke wijze licenties van software voor educatief gebruik uit te geven. Die licenties laten zich afnemen door opleidingsinstellingen. Via een daartoe door hen aangewezen administrateur krijgen ze toegang tot de applicatie van Wibu-Systems. Er zijn drie educatieve portalen voorhanden: één voor MVTec om te interacteren met de opleidingsinstellingen en de docenten; één voor de aangewezen administrateurs voor het coördineren van de studentenlicenties; één voor de studenten voor het activeren van de licenties om zich via innovatieve technologie op de toekomst voor te bereiden zonder dat de beveiliging in het geding komt.

Partners