20-02-2020

AntTail IoT-app gebouwd met Mendix realiseert logistieke doorbraak

Deel dit bericht

Mendix, onderdeel van Siemens en aanbieder in enterprise low-code, kondigt aan dat AntTail, gespecialiseerd in temperatuurbewaking voor medicijnen en kort houdbare goederen, een IoT-oplossing heeft ontwikkeld om de kwaliteit van medicijnen te kunnen monitoren en de verspreiding van namaakmedicijnen te bestrijden.

De wereldwijde markt voor namaakgeneesmiddelen kost leveranciers naar schatting jaarlijks zo'n 185 miljard euro aan verloren inkomsten. Daarnaast heeft de farmaceutische industrie behoefte aan temperatuurcontrole tijdens het transport om de chemische stabiliteit van medicijnen in de gehele keten te kunnen garanderen, van productie en vervoer via de groothandel en apotheek naar de gebruiker thuis.

AntTail ontwikkelde in zes weken een end-to-end IoT-applicatie met het Mendix low-code platform dat gegevens van meer dan 8.000 mobiele sensoren verzamelt en integreert om vervolgens te analyseren en beschikbaar te maken via veilige, cloudgebaseerde smartphone-applicaties en klantportals.

Doorbraak voor de gezondheidszorg
AntTail maakt gebruik van het Mendix low-code platform om data naadloos te integreren tussen geografisch verspreide sensoren, servers en mobiele apparaten voor een transparant audit- en monitoringtraject. Relevante partijen - van leveranciers tot patiënten - hebben via smartphone of mobiel apparaat toegang tot de locatie van het product, de opslagcondities, licht- en temperatuurmetingen. Informatie wordt aangeleverd door draadloze bluetooth-sensoren, die communiceren via een veilige cloud. De oplossing van AntTail is een doorbraak voor de gezondheidszorg en heeft de potentie om de verspilling van medicijnen ter waarde van miljoenen euro’s te voorkomen.

Mark Roemers, mede-oprichter en CEO van AntTail, wilde naar aanleiding van zijn ervaringen met het interne auditproces van farmaceutische bedrijven een oplossing bedenken voor de logistieke uitdagingen binnen de sector. Hij zag mogelijkheden voor de toepassing van IoT-sensortechnologie om de toeleveringsketen van medicijnen te bewaken van de leverancier tot bij de patiënt thuis. “De supply chain van medicijnen is lang en gefragmenteerd en daarom kwetsbaar voor fouten. Het gebeurt vaak dat de temperatuur te hoog of te laag wordt of dat originele medicijnen ergens in de keten worden vervangen door namaakgeneesmiddelen”, zegt Roemers. "Daarom besloten we om een ​​monitoring-oplossing te ontwikkelen om de supply chain transparanter te maken en de kwaliteit van het medicijn dat patiënten gebruiken te optimaliseren."

Vereisten voor de laatste mijl van medicijnafgifte
Drie Nederlandse studies onderzochten recent de opslag van reumatische medicatie bij patiënten thuis en constateerden dat minder dan 10 procent van deze medicijnen correct wordt opgeslagen. Reumatische medicatie bestaat uit eiwitten. Het is cruciaal om deze medicijnen tussen 2 en 8 graden Celsius te bewaren. In de praktijk ontdekten onderzoekers echter dat een op de vijf doses bevriest, waardoor de structuur van de eiwitten verandert. Dit heeft invloed op de effectiviteit van het geneesmiddel en kan mogelijk allergische reacties veroorzaken. In veel gevallen krijgen patiënten niet de juiste hoeveelheid actieve ingrediënten toegediend, met nadelige gevolgen voor hun gezondheid. In Nederland is de jaarlijkse omzet van reumatoïde medicijnen circa 560 miljoen euro. De mogelijkheid om dit specifieke onderdeel - de juiste temperatuur - van farmaceutische toediening te bewaken en te waarborgen, genereert aanzienlijke financiële, reputatie- en gezondheidsvoordelen voor makers en gebruikers van deze medicijnen.

Voor de zogenaamde ‘last mile’ in de toeleveringsketen (meestal een particuliere woning) kozen Roemers en zijn AntTail-team ervoor om te werken met draadloze bluetooth-sensoren (ANT) in de verpakking. Deze sensor meet de temperatuur van het geneesmiddel in een speciale transportbox, de ‘PenguinBox’. Om de temperatuur te meten, documenteren en bewaken op pallets, in vrachtwagens en in magazijnen, gebruikt AntTail een robuustere sensor (RAT). Met bluetooth-connectiviteit worden gegevens verzameld en opgeslagen op de beveiligde AntTail-cloud (AntCloud) en gedownload naar het geïntegreerde platform gebouwd met Mendix, waarna de informatie toegankelijk is via een smartphone.

De AntCloud stuurt waarschuwingsberichten naar alle belanghebbenden via de AntTail-applicatie wanneer pakketten die onderweg zijn niet aan de vereiste specificaties voldoen. Naast temperatuurmetingen via ANT en RAT, is er ook de ANTlux: een een lichtsensor die, na activering, alerts verstuurt als een box geopend of gesloten wordt tijdens het transport. Dit kan betekenen dat de originele geneesmiddelen zijn vervangen voor namaakmedicatie. In de thuissituatie wordt de lichtsensor gebruikt om te controleren of de geneesmiddelen. In dit geval stuurt AntTail een alert om patiënten eraan te herinneren hun geneesmiddel in te nemen.

App gemaakt in zes weken
AntTail selecteerde het Mendix low-code platform voor de naadloze integratie met de workflow en met standaarden van andere leveranciers. Roemers: “Dankzij de flexibiliteit van het Mendix-platform was het heel eenvoudig om een app te bouwen die voldoet aan onze wensen en behoeften. De ontwikkeling kostte ons slechts zes weken. Het systeem vervolgens gebruiken op dertig verschillende locaties in heel Nederland verliep ook bijzonder soepel. Omdat versiebeheer en foutopsporing zijn geïntegreerd in de Mendix-suite, kunnen we erop vertrouwen dat de applicatie altijd naar behoren functioneert. "

De applicatie stelt patiënten, artsen en apothekers in staat om de bewaarcondities van het medicijn in de hele supply chain van de leverancier tot bij de patiënt thuis te controleren. Roemers: “In het logistieke proces wordt medicatie snel afgewezen als het onder de verkeerde omstandigheden in de apotheek aankomt. Met AntTails home-based monitoring gaan we nog een stap verder en kunnen we er zelfs voor zorgen dat het medicijn ook bij de gebruiker thuis voldoet aan de hoogste normen.”

Voorkomen van medisch afval
Behalve het garanderen van medicijnen van goede kwaliteit, voorkomt sensorinformatie ook dat medicijnen verloren gaan. "Momenteel wordt slechts 3 procent van de medicatie teruggebracht naar de apotheek", zegt Roemers. “Met IoT-gegevens kunnen we aantonen dat ongebruikte geneesmiddelen onder de juiste omstandigheden zijn opgeslagen en daarom veilig door een andere patiënt gebruikt kunnen worden. Dit vernieuwde 'retourbeleid', vermindert ook de schadelijke impact van ongebruikte medicatie op het milieu.”

Bram Voogel, Customer Success Director bij Mendix is trots dat AntTail voor het Mendix low-code platform heeft gekozen. “Deze ​​oplossing kan echt een verschil maken in het dagelijks leven van patiënten en zoveel anderen die betrokken zijn bij de supply chain van medicijnen. De applicatie heeft gezorgd voor transparantie door data eenvoudig toegankelijk te maken voor de leverancier, distributeur, de apotheker en de patiënt. Door gebruik te maken van het Mendix-platform heeft AntTail een innovatieve oplossing voor de gezondheidszorg gecreëerd waar veel mensen van kunnen profiteren.”
 
Meer informatie: Mendix

Partners