06-08-2020

Bitdefender stelt open source HVI-technologie beschikbaar via Xen Project

Deel dit bericht

Bitdefender draagt via haar  Hypervisor Introspection technologie (HVI) bij aan de open source-community. Het bedrijf doet dit binnen het Hypervisor-based Memory Introspection (HVMI) project, dat zelf weer onder het Xen-project valt. Bitdefender is leverancier van cybersecurity-oplossingen die wereldwijd bescherming bieden voor meer dan 500 miljoenen systemen.

Als lid van de adviesraad van het door de Linux Foundation gehoste Xen Project, maakt Bitdefender de mechanismen van HVI open source. Deze mechanismen worden gebruikt om zicht te krijgen op het geheugen van lopende virtuele Linux- en Windows-machines en relevante beveiligingsprocessen toe te kunnen passen. Hiertoe maken ze gebruik van Virtual Machine Introspection (VMI)-API’s op het niveau van de hypervisor.

Virtual Machine Introspection
De code, tot nu toe intellectueel eigendom van Bitdefender, biedt organisaties de mogelijkheid om met Virtual Machine Introspection inzicht te verwerven in de inhoud van het geheugen van zowel de Xen- als KVM-hypervisor. Hoewel Bitdefender de technologie inzet voor beveiligingsdoeleinden, zijn er diverse andere toepassingsgebieden mogelijk voor een dergelijke krachtige sensor.

HVI benut de positie van de hypervisors tussen de onderliggende hardware en gevirtualiseerde besturingssystemen (Windows, Linux, deskcomputers en servers), om het geheugen in real time te inspecteren op tekenen van aanvalstechnieken die op het geheugen gericht zijn. Deze aanvalstechnieken worden herhaaldelijk ingezet om misbruik te maken van bekende en nog onbekende kwetsbaarheden.

De in 2017 geïntroduceerde HVI-technologie oogstte internationaal veel lof voor het blokkeren van EternalBlue-aanvallen, zonder kennis van de aanvalstechnieken of de kwetsbaarheid. De WannaCry aanvallen, die gebruik maakten van EternalBlue, en het succes van HVI in de strijd daartegen, hebben het pleit voor op hypervisors gebaseerde beveiligingsoplossingen zoals HVI als essentieel onderdeel van de beveiligingsinfrastructuur beslecht.

Napoca
Bitdefender stelt daarnaast ook haar ‘thin’ hypervisor-technologie beschikbaar aan de open source-community. Deze technologie luistert naar de naam Napoca en stond aan de basis van de ontwikkeling van HVI. Napoca kan nuttig zijn voor onderzoekers en open source initiatieven, omdat het alleen CPU en het geheugen virtualiseert en de rest achterwege laat. Napoca kan met HVI worden gecombineerd voor het beschermen van fysieke systemen.

Partners