11-09-2020

Infoblox: Cloud krijgt voorrang tijdens coronacrisis

Deel dit bericht

Infoblox, aanbieder in Cloud-Managed Network Services, presenteert onderzoek van Zogby Analytics naar de IT-uitdagingen die het gevolg zijn van de coronacrisis. Een half jaar na het begin van de crisis zijn organisaties nog steeds bezig om werken op afstand te optimaliseren.

Op basis van de antwoorden van 1.077 respondenten uit Nederland, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China, Japan, Singapore en Australië, komt het onderzoeksinstituut tot de volgende conclusies:
• Werken op afstand is blijvend. Meer dan 90 procent van de beslissingsbevoegde managers geeft op dit moment prioriteit aan digitale transformatie en cloud-managed services. Het percentage ondernemingen waar een meerderheid van de werknemers op afstand aan het werk is, verdriedubbelde van 21 procent vóór het begin van de crisis tot 70 procent in de maanden erna. 40 procent van de bedrijven laat een meerderheid van de werknemers permanent thuiswerken. Dat is tweemaal zo veel als voor de crisis.
• Organisaties werken nog steeds aan de IT-infrastructuur en de beveiligingsmaatregelen die nodig zijn om werken op afstand te optimaliseren. De grootste IT-uitdagingen in de transitie naar werken op afstand zijn de distributie van goedgekeurde apparaten (35 procent), het opbouwen van een netwerkinfrastructuur (35 procent) en de beveiliging van het netwerk (29 procent).
• De bestrijding van bedreigingen (threat mitigation) en inzicht in netwerkactiviteit blijven de belangrijkste aandachtspunten voor veilig werken op afstand. 68 procent zegt dat betere dreigingsdetectie en/of technologie om die dreigingen te bestrijden méér werken op afstand mogelijk zou maken in hun organisatie. Respondenten zijn specifiek op zoek naar beter inzicht in de apparaten die op het bedrijfsnetwerk worden aangesloten (65 procent), de cloudapplicaties die hun medewerkers gebruiken (61 procent) en mogelijk gecompromitteerde apparaten (46 procent).
• Het aantal beveiligingsincidenten neemt toe. De helft van de ondervraagde ondernemingen constateert méér cyberaanvallen, terwijl slechts een kwart het aantal aanvallen ziet afnemen.
• Organisaties passen hun beleid aan om het gebruik van consumentenapplicaties toe te staan voor betere samenwerking. 63 procent van de bedrijven staat zijn medewerkers toe contact met elkaar te zoeken via applicaties zoals WhatsApp, Zoom en Houseparty.
• Organisaties maken gebruik van cloud security tools, met name uit de DDI familie (DNS, DHCP, IP Address Management) om werken op afstand veiliger te maken. 59 procent van de bedrijven is van plan extra te investeren in DNS om hun groeiende netwerken beter te beveiligen.

Op gebied van beveiligingsmechanismen heel wat te winnen
Volgens Kanaiya Vasani, Executive Vice President, Products and Corporate Development bij Infoblox, was aan het begin van de coronacrisis het voornaamste doel van organisaties om werken op afstand snel mogelijk te maken. “De hoogste prioriteit was ervoor te zorgen dat medewerkers vanuit huis bij alle zakelijke applicaties konden komen – en soms liep dat via onbeveiligde persoonlijke apparaten. Hoewel de meeste organisaties nu in staat zijn de meest basale vormen van werken op afstand aan te bieden, blijkt uit dit rapport wel dat er op het gebied van beveiligingsmechanismen nog heel wat te winnen valt. De meerderheid van de ondervraagde organisaties kijkt nu naar DNS om snel een basis beveiligingslaag neer te leggen waar thuiswerkers op kunnen vertrouwen. Met een hybride securityoplossing zoals BloxOne Threat Defense kunnen ondernemingen een beveiligingslaag creëren die inzicht geeft in het gehele sterk uitgebreide netwerk”, aldus Vasani.

Partners