17-02-2021

Gartner: wereldwijde low-code markt groeit in 2021 met 23 procent

Deel dit bericht

Gartner voorspelt dat de wereldwijde markt voor low-code ontwikkelingstechnologieën in 2021 naar verwachting in totaal 13,8 miljard dollar zal bedragen, een stijging van 22,6 procent ten opzichte van 2020. De toename van remote development tijdens de COVID-19-pandemie zal low-code adoptie aanjagen, ondanks voortdurende inspanningen voor kostenoptimalisatie.

"Hoewel de ontwikkeling van low-code applicaties niet nieuw is, heeft een samenvloeiing van digitale disrupties, hyperautomatisering en de opkomst van composable business geleid tot een toestroom van tools en een stijgende vraag", onderstreept research vice president Fabrizio Biscotti bij Gartner.

Low-code als technologische ontwikkeling zal naar verwachting aanzienlijk blijven groeien. Zo zullen low-code applicatieplatforms (LCAP) naar verwachting tot 2022 het grootste onderdeel van de markt voor low-code ontwikkelingstechnologie blijven, met een stijging van bijna 30 procent vanaf 2020 tot 5,8 miljard dollar in 2021. De versnelling van digitale business zet IT-leiders onder druk om de leveringssnelheid van applicaties te verhogen en de time to value drastisch te verkorten. De toegenomen vraag naar maatwerk softwareoplossingen heeft geleid tot de opkomst van citizen developers buiten de IT-afdeling, wat op zijn beurt de opkomst van low-code heeft beïnvloed.

Gartner stelt dat gemiddeld 41 procent van de werknemers buiten IT - of bedrijfstechnologen - data- of technologieoplossingen aanpassen of bouwen. Gartner voorspelt dat tegen het einde van 2025 ook de helft van alle nieuwe low-code klanten afkomstig zal zijn van zakelijke kopers buiten de IT-organisatie.
"De economische gevolgen van de COVID-19-pandemie hebben de waardepropositie met lage code bevestigd", aldus Biscotti. "Low-code-mogelijkheden die de functie voor werken op afstand ondersteunen, zoals digitale formulieren en workflowautomatisering, zullen worden aangeboden met een elastische prijsstelling."

SaaS en hyperautomatisering zullen acceptatie van low-code stimuleren
Alle grote software-as-a-service (SaaS) leveranciers bieden momenteel mogelijkheden die low-code ontwikkelingstechnologieën bevatten. Naarmate SaaS in populariteit toeneemt en de platforms van deze leveranciers steeds meer worden gebruikt, zal de low-code-markt een evenredige groei zien in LCAP's en procesautomatiseringstools.

Bovendien willen bedrijfstechnologen hun eigen ideeën creëren en uitvoeren om meer automatisering in hun bedrijfstoepassingen en workflows te stimuleren. De behoeften van bedrijfsgestuurde hyperautomatisering zullen tot 2022 een van de drie belangrijkste factoren zijn voor de acceptatie van low-code.
Volgens Biscotti zullen de meeste grote organisaties tegen het einde van 2021 in een of andere vorm meerdere low-code tools hebben geïmplementeerd. “Op de langere termijn zullen bedrijven overgaan op low-code technologieën die applicatie-innovatie en integratie ondersteunen.”

Gartner klanten kunnen meer informatie krijgen in Forecast Analysis: Low-Code Development Technologies.

Partners