09-06-2021

Apple introduceert Xcode Cloud en tools voor ontwikkeling betere apps

Deel dit bericht

Apple heeft nieuwe tools en technologieën bekendgemaakt waarmee ontwikkelaars hun apps nog makkelijker mooier en beter kunnen maken. Met Xcode Cloud kunnen zij productiever werken, want daarin zijn allerlei taken en tools gebundeld die ze nodig hebben om apps te bouwen, te testen en af te leveren met behulp van krachtige cloudvoorzieningen. Met in-app events en speciale productpagina’s biedt de App Store ontwikkelaars nieuwe manieren om hun apps te promoten en gebruikers aan te spreken. Swift is uitgebreid met ingebouwde concurrency-ondersteuning en AR-technologieën (augmented reality) waarmee het makkelijker wordt dan ooit om meeslepende content in apps of op het web te bouwen.

Xcode Cloud is een nieuwe integrale cloudvoorziening die speciaal voor Apple ontwikkelaars is gemaakt. Als onderdeel van Xcode 13 biedt Xcode Cloud ontwikkelaars en teams van groot tot klein een snelle en eenvoudige manier om nog efficiënter geavanceerde apps te bouwen, te testen en af te leveren. Met Xcode Cloud kunnen ontwikkelaars apps automatisch in de cloud laten bouwen, zodat ze op hun Macs meer ruimte overhouden voor andere taken. Parallel testen in de cloud houdt in dat ontwikkelaars op een gesimuleerde versie van een recent Apple device kunnen testen en daarna een build van de app makkelijk intern of door externe bètatesters kunnen laten testen en door middel van TestFlight directe feedback kunnen verzamelen.
Nieuwe tools en technologieën voor ontwikkelaars op een 13-inch MacBook Pro.
Xcode Cloud is een krachtige nieuwe tool die het Apple ontwikkelaars nog makkelijker maakt om efficiënt apps te bouwen, te testen en af te leveren.

App Store
In apps en games worden steeds vaker events als livewedstrijden, filmpremières en livestreams gehouden. Daarom wordt het voor gebruikers makkelijker om deze events direct in de App Store te ontdekken, met gepersonaliseerde aanbevelingen, selecties van de redactie, zoekresultaten en productpagina’s in de app. Hierdoor kunnen ontwikkelaars met hun events een veel groter publiek bereiken: nieuwe gebruikers aanspreken, bestaande gebruikers up-to-date houden en oude gebruikers weer voor zich winnen. Voor ontwikkelaars is dit een hele nieuwe manier om te laten zien wat er allemaal in hun app gebeurt.

Op veler verzoek introduceert Apple tools voor productpagina’s die ontwikkelaars meer flexibiliteit bieden plus nieuwe manieren om direct in de App Store gebruikers te bereiken. Op een productpagina op maat kan de ontwikkelaar de diverse features van een app voor verschillende gebruikers uitlichten. Daarnaast biedt ‘Product Page Optimization’ hun de mogelijkheid om verschillende schermafbeeldingen uit te proberen en video’s en zelfs app-symbolen te previewen. Uit de veelomvattende en privacyvriendelijke analyses in App Store Connect kunnen ontwikkelaars afleiden wat hun gebruikers het meest aanspreekt, zodat ze hun productpagina’s optimaal kunnen inrichten.

Apple introduceert bijgewerkte richtlijnen die ondersteuning bieden voor de opkomende categorie apps die content-ervaringen voor creators bieden. De gedragscode voor ontwikkelaars wordt uitgebreid om ervoor te zorgen dat de App Store een eerlijke marktplaats blijft voor ontwikkelaars en gebruikers, inclusief bijgewerkte richtlijnen rond identiteitsvereisten voor ontwikkelaars, manipulatie van beoordelingen en recensies en buitensporige klachten van klanten. Er zijn ook nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars om in beroep te gaan tegen een app-afwijzing wegens vooringenomenheid, evenals de mogelijkheid voor hen om een app te melden als er reden is om aan te nemen dat een app een vertrouwens- of veiligheidsrisico vormt, of in strijd is met de App Store Review-richtlijnen.

Swift
Swift (de krachtige en intuïtieve programmeertaal van Apple) is nu voorzien van ingebouwde concurrency-ondersteuning. Daardoor wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om code te schrijven die parallel moet worden uitgevoerd, iets wat essentieel is om apps te kunnen bouwen die snel op de invoer van de gebruiker reageren. Tegelijkertijd kan op de achtergrond meer worden gedaan. Dankzij deze concurrency-ondersteuning kunnen ontwikkelaars in Swift snelle, moderne en veilige code schrijven en maken zij minder fouten. Ook kunnen ze de multicore Silicon-chip van Apple devices optimaal benutten.

SwiftUI heeft de ontwikkeling van gebruikersinterfaces een nieuwe dimensie gegeven, want met minimale code kun je al een geweldige app ontwikkelen. SwiftUI heeft een grote upgrade gekregen waardoor ontwikkelaars de ervaringen voor al hun gebruikers op een nog hoger peil kunnen brengen. Denk aan verbeteringen voor lijstweergaven, zoekopdrachten, toegankelijkheidsfeatures in apps, tabellen met meerdere kolommen, enzovoort.
In Swift Playgrounds leer je op een leuke manier programmeren, gewoon op je Mac of iPad. Later dit jaar komt Swift Playgrounds 4 uit. Daarin kunnen gebruikers hun app visueel vormgeven met SwiftUI. App-projecten kunnen in Swift Playgrounds of Xcode worden geopend en bewerkt. Zodra gebruikers het aandurven, kunnen ze een echte app bouwen en deze direct op hun iPad bij de App Store indienen.

Augmented Reality
Apple heeft het grootste AR-platform ter wereld, met ruim een miljard devices die dankzij ARKit en RealityKit geschikt zijn voor augmented reality. ARKit is een framework waarmee ontwikkelaars gemakkelijk AR-ervaringen kunnen maken. RealityKit is een rendering-, animatie-, audio- en physics-engine die speciaal voor AR is gemaakt.

In RealityKit 2 wordt de eenvoudige maar toch krachtige API Object Capture voor macOS Monterey geïntroduceerd. Daarmee kunnen ontwikkelaars zoals bijvoorbeeld Wayfair en Etsy op basis van foto’s die met een iPhone, iPad of digitale spiegelreflexcamera gemaakt zijn, binnen een paar minuten hoogwaardige en realistische 3D-modellen van fysieke objecten maken. Die kunnen ze vervolgens omzetten in 3D-modellen die voor AR geoptimaliseerd zijn. Deze modellen kunnen in AR Quick Look worden bekeken of in Reality Composer of Xcode aan AR-scènes worden toegevoegd. Zo wordt het nog makkelijker om de mooiste AR-apps te maken. Ontwikkelaars als Maxon en Unity gebruiken Object Capture om op nieuwe manieren 3D-content te maken met toonaangevende 3D-apps als Cinema 4D en Unity MARS.
Met andere nieuwe API’s in RealityKit 2 kunnen ontwikkelaars realistischere en complexere AR-ervaringen maken en de audiovisuele en animatie-elementen gerichter sturen, onder meer door aangepaste render passes en dynamische shaders.

Graphics en games
Met de nieuwe API’s en tools in iOS, iPadOS en macOS kunnen ontwikkelaars aan een nieuwe generatie games werken en hun gebruikers compleet nieuwe ervaringen bieden. Een nieuwe Metal-textuurcompressietool ondersteunt de nieuwste structuren, waaronder structuren die voor Apple Silicon geoptimaliseerd zijn. Dat maakt het makkelijker voor ontwikkelaars om voor alle Apple platforms geavanceerde games uit te brengen. Verder is er nog een nieuwe Virtual Game Controller op iPhone en iPad om games met ingebouwde Game Controller-ondersteuning te optimaliseren.

Andere tools en API’s voor ontwikkelaars
Apple stelt ontwikkelaars allerlei nieuwe tools en API’s ter beschikking waarmee ze hun apps naar een hoger plan kunnen tillen, bijvoorbeeld door compleet nieuwe features te introduceren. Bij al deze tools en API’s is rekening gehouden met de privacy.
• Xcode 13 biedt krachtige nieuwe teamontwikkelingsfeatures die goed van pas komen in combinatie met Xcode Cloud, GitHub, Bitbucket en de samenwerkingsfeatures van GitLab.
• SharePlay biedt mogelijkheden om iPhone-, iPad- en Mac-gebruikers nieuwe soorten gedeelde ervaringen te laten beleven in populaire apps als Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, TikTok en Twitch.1
• Apps voor videobellen van andere ontwikkelaars kunnen ook profiteren van de nieuwste FaceTime-verbeteringen, zoals stemisolatie, breed-spectrumaudio en ‘Staand’.
• In Messaging-apps als Slack en WeChat kan voortaan de gebruikersstatus in een gesprek worden gedeeld en in apps als Uber Eats kan Siri nieuwe berichten aankondigen. Nieuwe Notification API’s maken het mogelijk dat urgente en communicatiemeldingen uit apps als Chase Mobile en Zomato ‘Niet storen’ of een Focus kunnen negeren.
• Dankzij nieuwe camera-API’s kunnen beelden beter in elkaar overlopen en kunnen in dezelfde sessie hoogwaardige stills en 1080p-video worden vastgelegd.
• Apple Watch-ontwikkelaars als Breakpoint Studio, Pandora, Qardio en werken aan nieuwe app-ervaringen die meer aanpassingsmogelijkheden bieden en beter op de omgeving van de gebruiker inspelen.
• Met TestFlight kunnen ontwikkelaars op de Mac in-app aankopen en andere features van Mac-apps testen.
• StoreKit 2, dat ervoor zorgt dat klanten veilig in-app aankopen kunnen doen, is uitgebreid met nieuwe API’s voor het afhandelen van productrechten en de abonnementsstatus en daarnaast met ondersteuning voor testen in zowel Xcode als de Apple sandbox-omgeving.
• Webontwikkelaars als Grammarly en Honey bouwen nu extensies in Safari voor iPhone, iPad en Mac. Bovendien kunnen ontwikkelaars krachtige nieuwe extensies in de Mail-app maken.
• In navigatie-apps van andere ontwikkelaars kan nu een kaart in het autodashboard worden weergegeven. Een nieuwe CarPlay-simulator voor de Mac maakt het testproces veel efficiënter.
• Apps kunnen met Ruimtelijke audio een bioscoopachtige ervaring bieden en geluiden rondom laten klinken om de content tot leven te brengen. Ontwikkelaars van games kunnen met Physical Audio Spatialization Engine (PHASE) realistische audio renderen op alle Apple platforms.
• ShazamKit stelt ontwikkelaars in staat om de geluidsherkenningstechnologie vanuit Shazam direct in hun eigen app in te bouwen. Zo kunnen ze niet alleen de enorme Shazam-catalogus ontsluiten, maar ook vooraf opgenomen audio met het maatwerk van ontwikkelaars matchen.

Beschikbaarheid
De bètaversies voor ontwikkelaars van iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey, watchOS 8 en tvOS 15 zijn vanaf vandaag op developer.apple.com beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program. Xcode Cloud is als beperkte gratis bètaversie beschikbaar. In de loop van de zomer en het najaar wordt de toegang verder uitgebreid en volgend jaar kunnen alle ontwikkelaars er gebruik van maken. In het najaar volgt meer informatie over de prijzen en beschikbaarheid van Xcode Cloud.

Partners