11-06-2021 Door: Jan Karremans

Vijf tips voor een soepele migratie naar PostgreSQL

Deel dit bericht

Organisaties zijn altijd op zoek naar verschillende oplossingen voor high-performance datareplicatie en veilige storage-omgevingen. Een populair platform is PostgreSQL, een volwassen open source-database die essentiële enterprise-functies biedt voor hoge schaalbaarheid en beschikbaarheid. Het is uitgeroepen tot DBMS of the Year 2020, dus het is geen verrassing dat veel organisaties de overstap naar Postgres willen maken.

Bovendien hebben veel bedrijven tijdens de wereldwijde pandemie de tijd gehad om opnieuw na te denken over systemen die veel werden gebruikt vóór de pandemie (denk aan systemen voor de verkoop van vliegtickets). Deze beoordeling van kritieke systemen heeft geleid tot een nieuwe dimensie van migraties, waardoor de vraag naar Postgres is gestegen en budgetten efficiënter moeten worden besteed om een scherper concurrentievoordeel te garanderen.

Maar een migratie naar een nieuwe database kan veel uitdagingen met zich meebrengen. Volgens Gartner mislukt zelfs 83 procent van de datamigraties of worden budgetten en tijdsplanningen overschreden. Wil een IT-team prestatieproblemen voorkomen en een gegarandeerde, soepele migratie naar PostgreSQL? Plan de migratie dan volgens deze eenvoudige stappen:

1. Test, test en test
Testen is van cruciaal belang om onvoorziene problemen en downtime te voorkomen. Voordat u van het ene databasetype naar het andere migreert, test dan in een niet-productieomgeving die nauw aansluit bij de productieomgeving, en test de Procedural Language for SQL (PL/SQL)-functies om er zeker van te zijn dat ze correct worden overgezet vanuit de bestaande naar de nieuwe database. Nadat de migratie is getest in een niet-productieomgeving en alle problemen zijn opgelost, kan de applicatie met veel meer vertrouwen in productie worden genomen.

2. Deel het werk
Ontwikkelaars kunnen veel tijd besteden aan het bouwen van briljante en complexe systemen met Postgres, maar wanneer dit werk niet wordt gedeeld met het bredere DevOps-team, kan al dit harde werk verloren gaan wanneer de ontwikkelaar het bedrijf verlaat. Om te voorkomen dat men helemaal opnieuw moet beginnen, moeten IT-afdelingen het werk toewijzen aan een kleine groep ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat meer dan één persoon zich verdiept in de implementatie van het systeem. Door moderne technieken te gebruiken, zoals het uitvoeren van Postgres op Kubernetes, wordt het bovendien veel eenvoudiger en betrouwbaarder om repeatable unit-tests uit te voeren van het werk dat is gedaan bij een migratie.

3. Analyseer de compatibiliteit
Vaak is de keuze van de database waarmee wordt gestart, geheel willekeurig, gebaseerd op gebruik of op de grootte van de database. Een beslissing maken op basis van grootte of gebruik is beter dan niets, maar het kan misleidend zijn. De kleinste databases kunnen de databases zijn met logica of functies die geen 1:1 correlatie hebben tussen de bestaande database en de uiteindelijke database.

Om deze fout te voorkomen, zijn er tools die de compatibiliteit van een bestaande database met Postgres beoordelen. Als een organisatie eenmaal heeft vastgesteld welke van hun databases het meest en minst compatibel zijn met Postgres, helpt het om te beginnen met de database die er het gemakkelijkst uitziet. Hierdoor kan het IT-team ervaring opdoen waar ze op kunnen terugvallen wanneer de meer uitdagende cases aan de beurt zijn.

4. Vraag experts om hulp
Organisaties die niet genoeg Postgres-expertise hebben, nemen vaak hun toevlucht tot uitgebreid onderzoek om de best practices te achterhalen. Dit kan erg tijdrovend zijn, om nog maar te zwijgen van het feit dat dit advies niet is afgestemd op de specifieke behoeften van de organisatie. Organisaties die niet ten minste een paar mensen in huis hebben met Postgres-ervaring en die beschikbaar zijn om een aanpak te plannen, zouden zij moeten overwegen om hulp in te roepen van PostgreSQL-experts en -professionals. Dit versnelt de Postgres-journey en helpt om dure fouten te voorkomen die over een jaar weer gecorrigeerd moeten worden.

5. Maak er een prioriteit van
Zoals veel infrastructuurverbeteringen die bedrijven willen doorvoeren, krijgt een overgang naar Postgres soms wel 'prioriteit', maar komt deze nooit bovenaan de lijst te staan. Om dingen snel gedaan te krijgen, moeten bedrijven nadenken over hun doelen en wat ze met Postgres willen bereiken. Een bedrijf dat vooral op de gebruiker is gericht, kan bijvoorbeeld profiteren van kortere transactietijden en verbeterde data-integriteit. Aan de andere kant zou een bedrijf dat meer gefocust is op tijdsbesparing, kunnen overwegen om twee of meer soorten databases naar Postgres te verplaatsen, om het aantal databasetypen dat ze gebruiken te minimaliseren. Het verminderen van het aantal databases die veel tijd kosten om te onderhouden, kan helpen bij het oplossen van problemen en het verminderen van context switching. Door te focussen op een paar hoofddoelen, kunnen bedrijven veel sneller tastbare resultaten zien.

Met alle mogelijke fouten die gemaakt kunnen worden, kan het migreren naar een nieuwe database een uitdagende taak lijken. Maar omdat PostgreSQL zowel voldoet aan de industriestandaarden als aan de regels van de Relational Database Theory, en alle externe ondersteuning voorhanden is, hoeft dat niet zo te zijn. Door de overstap van tevoren te plannen, de productieomgeving te testen en experts om ondersteuning te vragen, kunnen bedrijven zorgen voor een soepele en gemakkelijke overgang naar Postgres en profiteren van de vele voordelen van dit open source-platform.

Company:

EDB

Jan Karremans

Jan Karremans heeft brede IT-kennis door veelzijdige ervaring in functies als Business Development Manager, IT Strategist en IT Project Leader. Tegenwoordig is hij als Director of Product Marketing bij EDB werkzaam, waar hij zich als relational database persoon onder andere bezig houdt met het leveren van enterprise-class Postgres-oplossingen.

Alle blogs van deze auteur

Partners