28-06-2021

Mendix: Low-CodeOps zorgt voor efficiencyslag in IT-operations

Deel dit bericht

Volgens Mendix zal de volgende fase van low-code adoptie traditionele DevOps-methodes voor IT governance inclusief software deployment, testen, security en beheer, transformeren. Hiermee kunnen enorme operationele efficiëntie en kostenvoordelen worden gerealiseerd. Mendix gebruikt de term low-code operations of Low-CodeOps om de mogelijkheid te beschrijven van low-code platformen om de operationele last van een organisatie te automatiseren en te verkleinen.  

Forrester-analisten noemen de toegenomen automatisering dit jaar als een belangrijke trend voor professionals in IT-infrastructuur en -operatie. Ook geeft het recente Forrester Wave-rapport aan dat low-code de meest uitgebreide benadering is van automatisering in de branche. "Onze algemene visie is om het bewezen vermogen van low-code om snel digitale oplossingen te creëren en in te zetten, naar de aangrenzende domeinen van IT-beheer en -operatie binnen grote, hybride omgevingen te brengen", zegt Maarten Smeets, VP cloud deployment & operations bij Mendix. "Dit maximaliseert de snelheid en wendbaarheid als de belangrijkste voordelen van het low-code platform, voor de volledige applicatie levenscyclus." Hans de Visser, VP Product Management bij Mendix, voegt toe: "Low-code operations biedt een kans voor DevOps om economisch efficiënter te worden, waarbij risicobeperking wordt afgewogen tegen de zakelijke noodzaak om digitale oplossingen snel op te schalen voor nieuwe use cases."

De verschuiving van volledig managed aPaaS naar private en hybride clouds
Marktontwikkelingen die de verschuiving naar Low-CodeOps stimuleren zijn onder meer de versnelde adoptie van de hybride en multi-cloud; analisten van Gartner voorspellen dat 75 procent van de middelgrote en grote organisaties dit jaar hybride of multi-cloud zal gebruiken.

Organisaties wenden zich steeds meer tot infrastructuuronafhankelijke strategieën om te voldoen aan uitgebreide beveiligingseisen in onder meer de financiële sector, defensie en de gezondheidszorg. Dit terwijl ze cloud-implementaties uitbreiden naar nieuwe geografische regio's. Deze stappen maken ook duidelijk dat er een tekort is aan software-ontwikkelaars en IT-specialisten met de kennis om software-implementaties op Kubernetes-clusters te leveren en te orkestreren, of om aan andere vereisten van private en virtuele private cloud-workloads te voldoen.

"Low-code operations automatiseert en abstraheert deze complexiteit waardoor DevOps wordt gedemocratiseerd. Containerbeheer en vaardigheden voor provisioning worden in handen gelegd van meer medewerkers zoals IT-beheerders en software-ontwikkelaars”, aldus De Visser.

Volgens De Visser zijn bedrijven de afgelopen tien jaar afgestapt van on-premise datacenters en overgestapt naar application Platform as a Service (aPaaS) en one-click deployment op volledig beheerde publieke clouds. "Maar nu zien we ook nieuwe use-cases voor private cloud", zegt De Visser. “Bedrijven die low-code gebruiken om software te ontwikkelen, hoeven zich geen zorgen te maken over het onderliggende framework, of zelf manueel hun CI/CD-pipelines te bouwen om  applicaties naar een private cloud deployment te verplaatsen. Ze zouden een vergelijkbare ‘one-click’ gebruikerservaring moeten hebben.”
 
Belangrijkste aspecten van Low-Code Operations
“Applicatie-ontwikkeling is een stap op de checklist voor DevOps”, zegt Smeets. Teams moeten zeker weten dat software altijd beschikbaar is en goed draait. Voortdurende performance monitoring, resource provisioning voor infrastructuur en data, security compliance en andere processen vragen veel tijd van software engineers die beter besteed kan worden aan innovatie.” Geautomatiseerde workflows, ontwikkeld met visuele low-code modellen kunnen belangrijke DevOps taken stroomlijnen:

Fijnmazige compliance
Elke branche heeft zijn eigen eisen voor monitoring en compliance op maat. Zo moeten financiële ondernemingen uitgebreid testen op datavalidatie en beveiliging. De wetgeving voor data privacy verschilt ook per land. Naleving van exportcontroles en regelgeving op het gebied van intellectueel eigendom is van fundamenteel belang voor bedrijven die producten wereldwijd verkopen.

Performance monitoring
Planning, systeembrede meldingen, event-triggered monitoring en logcontroles van de platforminfrastructuur zijn de pijlers van moderne DevOps en bevestigen de beschikbaarheid en operationele standaarden van complexe, onderling afhankelijke landschappen. Bovendien moet systeembewaking eenvoudig kunnen worden aangepast zodat dit is afgestemd op zakelijke KPI's.
 
Beveiliging
In de afgelopen tien jaar hebben security-testen meer tijd en resources van DevOps gevraagd.

Infrastructuur als code
Het idee dat infrastructuur flexibel en kneedbaar kan zijn, is bekend bij IT-professionals, die in het afgelopen decennium zijn overgegaan van de implementatie van fysieke servers naar software-gebaseerde virtuele datacenters. Tegenwoordig maken ‘hyper scalers’ zoals Amazon Web Services, Alibaba, Microsoft Azure, Google Cloud Platform en IBM Hybrid Cloud gebruik van een virtuele infrastructuur, inclusief containerisatie en API-services, om talloze cloud-gebaseerde operaties uit te voeren.

Toekomstbestendige DevOps met low-code
Het afgelopen jaar konden organisaties dankzij de trend om veilige, zeer beschikbare cloud-gebaseerde software-implementaties toe te passen, voldoen aan de behoeften van thuiswerkers en online klanten. Terwijl organisaties dat momentum benutten om digitale applicaties en processen te implementeren die legacy-systemen integreren met edge computing, IoT-connectiviteit, AI-ondersteuning, nieuwe vormen van datamining en virtual en augmented reality-integraties, zijn de voordelen van low-code ontwikkeling en operations van groot belang.
 
Low-CodeOps helpt DevOps-teams door het krachtigste platform voor software-ontwikkeling te combineren met efficiënte en flexibele operations tools. Low-CodeOps zorgt ervoor dat er sterke vangrails zijn voor beide domeinen voor operationele controle en voorspelbaarheid. Met deze benadering wordt de time-to-value voor organisaties aanzienlijk verkort, worden IT-afdelingen ontlast en komen innovatieve digitale oplossingen met één muisklik rechtstreeks in handen van eindgebruikers.

Partners