21-07-2021

Quantum Delta NL lanceert microfonds voor quantum startups

Deel dit bericht

Quantum Delta NL kondigt de lancering aan van een microfonds van twee miljoen euro, genaamd LightSpeed Fund 1. Het fonds zal zich richten op ondersteuning van quantum startups in de eerste fase. De Delftse startup en deelnemer aan het LightSpeed- programma QuantWare is de eerste startup die een funding heeft gekregen.

Het fonds maakt deel uit van Quantum Delta NL’s strategische routekaart om het aantal succesvolle quantum startups in Nederland te verhogen. Momenteel kent Nederland zeven officiële quantum startups. Dat moeten er in 2027 honderd zijn. Deze bedrijven zullen van grote waarde worden voor de Nederlandse economie.

Met hetzelfde doel lanceerde Quantum Delta NL vorige maand LightSpeed, een programma waarin quantum startups op maat gesneden hulp krijgen om hun bedrijf op te schalen en hun aantrekkingskracht voor investeerders te optimaliseren. Hiervoor wordt onder meer gebruik gemaakt van de specifieke expertise van een aantal Europese en Amerikaanse fondsen, die met hun ervaring de startups in dit proces kunnen ondersteunen.

Fonds
Met het fonds (dat onderdeel is van LightSpeed), kent Quantum Delta NL pre-seed tickets toe aan startups in een vroeg stadium die actief zijn op het gebied van quantumtechnologie voor ongeveer 50.000 euro per ticket (de pre-seed tickets). Quantum Delta NL heeft momenteel twee miljoen euro gereserveerd voor de pre-seed tickets en is voornemens 5 tot 15 tickets toe te kennen in boekjaar 2021/2022 en 35 tot 40 tickets over de totale periode. Als fase een van het Nationaal Groeifonds Programma van start gaat, wordt het budget vergroot.

Voor deze investeringen is een SAFE note ontwikkeld. Deze geeft de investeerder recht op toekomstige aandelen, maar hoeft niet, zoals bij een converteerbare geldlening, terugbetaald te worden als een aandelenronde uitblijft. Daardoor hebben startups maximale flexibiliteit in de groei van hun bedrijf.

Het Delftse QuantWare, een spinout van QuTech en onderdeel van het Quantum Delft-ecosysteem, is de eerste startup die een funding krijgt uit het fonds als onderdeel van een grotere investeringsronde. Het bedrijf dat hoogstaande quantum processoren ontwikkelt, is daarmee de tweede succescase uit het Lightspeed-programma. Eerder begeleidde LightSpeed al de Delftse startup QphoX die met behulp van het LightSpeed-team €2 miljoen funding ophaalde om haar Quantum Modem op de markt te brengen.

Ambitie
Startups en het bouwen van een business ecosysteem zijn belangrijke pijlers van het Quantum Delta NL-programma dat in april hoorde 615 miljoen euro te gaan  ontvangen van het Nationale Groeifonds. Het programma voorziet onder andere in de doorontwikkeling van de bouw van de eerste Europese quantumcomputer en een quantuminternet, open toegankelijk voor eindgebruikers in bedrijfssectoren en maatschappelijke sectoren, inclusief het onderwijs. McKinsey becijferde dat het programma op de middellange termijn leidt tot een bijdrage aan het bruto binnenlands product van 5 tot 7 miljard euro en 30.000 hoogwaardige Nederlandse banen.

Partners