10-08-2021

Apache Cassandra Project brengt Cassandra v4.0 uit

Deel dit bericht

Het Apache Cassandra Project heeft versie 4.0 van open source gedistribueerde database Apache Cassandra vrijgegeven. Volgens VP Nate McCall van Apache Cassandra is Cassandra 4.0 de meest grondig geteste versie tot nu toe. "De nieuwste versie is sneller, schaalbaarder en versterkt met enterprise security features, klaar voor productie met een ongekende schaal in de cloud."

Als NoSQL-database kan Apache Cassandra enorme hoeveelheden gegevens verwerken in intensieve applicaties met een hoge beschikbaarheid en zonder single point of failure. Tot de grootste productie-implementaties van Cassandra behoren onder andere Apple (meer dan 160.000 instanties die meer dan 100 petabytes aan gegevens opslaan over meer dan 1.000 clusters), Huawei (meer dan 30.000 instanties over meer dan 300 clusters) en Netflix (meer dan 10.000 instanties die 6 petabytes opslaan over meer dan 100 clusters). Cassandra ontstond bij Facebook in 2008, ging in januari 2009 de Apache Incubator in en werd in februari 2010 een Apache Top-Level Project.

Cassandra v4.0 kan moeiteloos overweg met ongestructureerde gegevens, met duizenden schrijfbewerkingen per seconde. Drie jaar in de maak, weerspiegelt versie 4.0 meer dan 1.000 bug fixes, verbeteringen en nieuwe functies: hogere snelheid en schaalbaarheid; verbeterde consistentie; verbeterde beveiliging en waarneembaarheid; nieuwe configuratie-instellingen; geminimaliseerde latency; betere compressie.

Cassandra 4.0 is in de community getest door Amazon, Apple, DataStax, Instaclustr, iland, Netflix en andere die routinematig clusters draaien met wel 1000 nodes en met honderden real-world use cases en schema's. De Apache Cassandra-gemeenschap heeft verschillende test- en kwaliteitsborgingsprojecten (QA) en -methodologieën ingezet om de meest stabiele release tot nu toe te implementeren. Tijdens de test- en QA-periode heeft de community reproduceerbare workloads gegenereerd die zo dicht mogelijk bij echte situaties staan, terwijl de clustertoestand effectief tegen het model werd geverifieerd zonder de workload zelf te pauzeren. Naast Cassandra 4.0 kondigde het Project ook een verschuiving aan naar een jaarlijkse releasecyclus, waarbij releases voor een periode van drie jaar zullen worden ondersteund.

Partners