11-10-2021

OpenStack lanceert Xena

Deel dit bericht

De OpenStack community heeft Xena beschikbaar gesteld, de 24e versie van hun open source cloud infrastructure software. Highlights van de nieuwe release zijn ondersteuning van nieuwe hardware functies, verbeterde verbeterde integratie tussen componenten, en vermindering van de zgn. technical debt om de stabiele en betrouwbare kern van OpenStack te behouden.

OpenStack is een van de meest actieve open source projecten in de wereld, ondersteund door een levendige en betrokken community van developers. In slechts 25 weken werden de afgelopen tijd bijna 15.000 wijzigingen, geschreven door meer dan 680 contributors uit meer dan 125 organisaties, opgenomen in Xena.

Deze release komt op een moment dat het OpenStack-project meer dan ooit wordt ingezet in productie. In de laatste 18 maanden werden meer dan 100 nieuwe OpenStack clouds gebouwd, waardoor het totaal aantal cores onder OpenStack beheer is gegroeid tot meer dan 25.000.000. Organisaties met implementaties variërend van honderden cores tot zes miljoen cores hebben volgens de 2021 OpenStack User Survey een significante groei laten zien. Het onderzoek zal beschikbaar worden gesteld voorafgaand aan OpenInfra Live op 17-18 november, waar diverse users de details zullen delen van hun OpenStack cases.

Tien jaar geleden was OpenStack pionier op het gebied van open infrastructure. Sinds die tijd heeft het project zich ontwikkeld tot een standaard op het gebied van open IaaS. OpenStack is momenteel de basis van meer dan 100 publieke clouddatacenters en duizenden private clouds op een schaal van meer dan 25 miljoen compute cores. Het is het enige infrastructuurplatform dat geschikt is voor implementaties van uiteenlopende architecturen – bare metal, VM’s, GPU’s en containers.

Highlights van Xena
De verbeteringen in de Xena-release bevestigen de zeer flexibele projectintegratie-mogelijkheden van OpenStack. Een belangrijk voorbeeld is de integratie met Cyborg, Neutron en Nova.In Xena heeft Nova een patchreeks geïntegreerd die ondersteuning biedt voor het creëren van Nova servers met Neutron poorten die worden ondersteund door Cyborg beheerde PCI-apparaten (SmartNIC’s). Deze nieuwe functie biedt dezelfde gebruikerservaring voor wat betreft het offloaden van netwerkgerelateerde werklast naar een PCI-device. De operatie ondervindt een vereenvoudiging van de configuratie door het gebruik van een externe beheersdienst (Cyborg). Bovendien ondersteunt Nova’s libvirt stuurprogramma nu alle PCI-apparaten die gebruik maken van het VFIO-mdev virtualisatieraamwerk: dus niet alleen virtuele GPU’s, maar ook netwerkadapters of compute accelerators.

“Na 24 releases zien we nog steeds een groeiende, levendige, internationale community die nieuwe bijdragen levert aan OpenStack”, zegt Kendall Nelson, upstream developer advocate voor OpenStack bij de OpenInfra Foundation. “De OpenStack community blijft behoren tot de meest actieve open source-projecten ter wereld, met dagelijks gemiddeld meer dan 130 gemergede wijzigingen. OpenStack Xena laat zien hoe dankzij de samenwerking van de community de software krachtig en efficiënt blijft, innovatie wordt gestimuleerd om nieuwe use cases te ondersteunen, en er voortdurend interoperabiliteit tussen projecten en platformen wordt geleverd.”

Open Stack Xena is hier te downloaden.

Partners