09-12-2021

Open Universiteit start master Artificial Intelligence

Deel dit bericht

De Open Universiteit start in februari 2022 met de nieuwe Nederlandstalige academische masteropleiding Artificial Intelligence (AI) en het bijbehorend schakelprogramma. Deze master of science, die in deeltijd te volgen is, richt zich vooral op werkende professionals met een hbo- of wo-bachelor. De focus binnen de master ligt op algoritmische AI en responsible AI en sluit aan op een behoefte op de arbeidsmarkt.

De Open Universiteit heeft op 25 november 2021, met een positief besluit van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO, groen licht gekregen voor de master AI. Rector magnificus Theo Bastiaens: 'De vraag naar mensen met academische kennis en vaardigheden op het gebied van AI is enorm. Bovendien is er nog geen master die ook in deeltijd gevolgd kan worden. De Open Universiteit heeft al een aantal hoog gewaardeerde IT-opleidingen. We zijn trots en verheugd dat we nu snel onze nieuwe master Artificial Intelligence en het bijbehorende schakelprogramma kunnen lanceren.'

AI, privacy, veiligheid en vrijheid
Hoe krijg je een pakket zo efficiënt mogelijk van A naar B? Wanneer verkoopt een product het best? Of hoe kun je patiënten met risico op hartfalen identificeren? De roep voor AI-systemen om processen, producten en diensten te verbeteren wordt steeds luider. De master AI leert je hoe je zelf een AI-systeem kunt ontwerpen. En ook nog eens zó dat de privacy, vrijheid en veiligheid van mensen niet in het geding is. Het is de enige academische AI-master in Nederland die je in deeltijd en binnen twee jaar kunt afronden.

Machine learning en neurale netwerken
De master AI is opgedeeld in vier thema’s: het vakgebied AI, data-georiënteerde technieken, modelgeoriënteerde technieken en nieuwe AI-ontwikkelingen. Binnen deze thema’s komen onderwerpen als machine learning, neurale netwerken en Bayesiaanse methoden zeer uitvoerig aan de orde. Aan de ethische vragen rond AI is een apart vak gewijd. Tijdens de master worden zowel kennis als toepasbaar inzicht getoetst. Programmaleider Hans van Ditmarsch: 'Het is een sterk programma en het AI onderwijsteam van de Open Universiteit is er helemaal klaar voor.'
 
Academisch afstandsonderwijs
Als expert in academisch activerend afstandsonderwijs en begeleide zelfstudie biedt de Open Universiteit deze opleiding in deeltijd aan met een mix van zelfstudie, online begeleiding en fysieke bijeenkomsten. Zo kunnen studenten studie en werk combineren. In studiepunten is de omvang van de master AI een jaar (60 EC). Door een goede deeltijdprogrammering kun je de opleiding in twee jaar succesvol afronden.

Aanmelden en meer informatie
De nieuwe master Artificial Intelligence start in februari 2022 met de volgende cursussen: Programmeren met Python (premaster AI), Key topics in AI (master) en Research methods for AI (master).
Meer informatie over inschrijven en toelatingseisen.

Partners