16-02-2022

Databricks lanceert Lakehouse for Financial Services

Deel dit bericht

Databricks lanceert het Databricks Lakehouse for Financial Services: een open, modern dataplatform dat is toegesneden op de behoeften van organisaties in het bank- en verzekeringswezen en de kapitaalmarkt. De financiële sector omarmt open source- en cloudtechnologie om innovatie te stimuleren.

Lakehouse for Financial Services is specifiek ontworpen om te voldoen aan de unieke technische, zakelijke en wettelijke eisen voor financiële dienstverleners. Het platform maakt real-time analyse, business intelligence (BI) en AI-werkzaamheden voor alle soorten data mogelijk. Databricks ondersteunt multi-cloud-omgevingen om het risico van vendor lock-in te verkleinen. Lakehouse for Financial Services bevat tevens data-oplossingen en zogenaamde use-case accelerators: kant-en-klare bouwstenen voor essentiële use cases omtrent onder meer compliance- en rapportageverplichtingen, risicobeheer, fraude en open banking.

"Voor financiële dienstverleners die willen moderniseren en innoveren zijn de twee belangrijkste assets niet langer kapitaal en schaalgrootte, maar data en medewerkers", zegt Junta Nakai, RVP, Financial Services Global Industry Leader bij Databricks. "Databricks’ Lakehouse for Financial Services brengt deze twee kritieke aspecten samen op een veilig, op samenwerking en open source gebaseerd dataplatform. Hiermee kunnen deze organisaties data in meerdere clouds optimaal benutten én AI-gedreven innovatie stimuleren."

Fintech Open Source Foundation
Daarnaast maakt Databricks' Delta Sharing het mogelijk om gestandaardiseerde, real-time data te delen met toonaangevende leveranciers van financiële data zoals Nasdaq, Factset en Intercontinental Exchange. Hierdoor wordt het makkelijker om via het Lakehouse platform data te verwerken, te delen en er waarde uit te halen. Databricks blijft met de nieuwe oplossing trouw aan haar open source roots: het Lakehouse for Financial Services is geïntegreerd met Legend, een kritiek onderdeel van FINOS (de Fintech Open Source Foundation en het sectorspecifieke project van de Linux Foundation), om een open ecosysteem te creëren op basis van gemeenschappelijke standaarden voor financiële data in het gehele bankwezen.

Consultancy partners zoals Deloitte en Avanade werken samen met Databricks om de ingebruikname van het Lakehouse-platform in financiële dienstverlening verder te versnellen door nieuwe datadiensten en oplossingen te ontwikkelen op basis van Databricks. De partneroplossingen zijn op maat gemaakt voor de financiële dienstverlening.

Databricks heeft ook Michael Hartman benoemd tot SVP Regulated Industries om de wereldwijde uitbreiding en groei in financiële dienstverlening aan te sturen. Hij stapt over van Salesforce, waar hij recentelijk de functie van EVP van North American Financial Services bekleedde en de afgelopen tien jaar de Financial Services-strategie en -teams hielp uit te bouwen.

Partners