01-04-2022

Mimecast: Bedrijfsleven omarmt AI en ML voor cybersecurity

Deel dit bericht

Steeds meer Nederlandse bedrijven gebruiken kunstmatige intelligentie en machine learning om cyberaanvallen af te slaan. Bijna de helft (42 procent) versterkt de IT-beveiliging nu al met AI- en/of ML-technologie. Nog eens 54 procent is dat de komende jaren van plan. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van securityspecialist Mimecast.

Kunstmatige intelligentie en machine learning zijn voor cybersecurity breed inzetbaar. De technologie helpt bijvoorbeeld bij het detecteren van geavanceerde malware, spam en social engineering, het identificeren van zeroday-exploits en het voorkomen van data-exfiltratie. Maar AI en ML kunnen ook allerlei handmatige taken overnemen, onder andere rondom configuraties en het verwerken van alarmeringen.

Aan het onderzoek werkten 1400 IT-professionals uit twaalf verschillende landen mee, waaronder Nederland. Wereldwijd past 46 procent van de bedrijven AI- en/of ML-technologie toe voor securitydoeleinden. Met 42 procent bevindt Nederland zich in de middenmoot, onder landen als de Verenigde Staten (58 procent) en Duitsland (51 procent) maar boven het Verenigd Koninkrijk (40 procent) en Canada (33 procent). Er zijn in Nederland relatief weinig bedrijven die helemaal niet van plan zijn om deze technologie te gebruiken: 4 procent ten opzichte van 7 procent wereldwijd.

In sommige sectoren verloopt de adoptie sneller dan in andere. Zo maakt 63 procent van de IT-, technologie- en telecombedrijven wereldwijd voor zijn IT-beveiliging al gebruik van AI en ML. Ook in de sectoren bouw en vastgoed (57 procent) en de zakelijke dienstverlening (55 procent) doet een ruime meerderheid dat. In de retail- en de transportbranche (35 procent), de gezondheidszorg (39 procent) en bij de overheid (40 procent) is de technologie op dit moment nog minder ingeburgerd.


AI- en ML-securitytoepassingen bieden allerlei voordelen. De helft van de Nederlandse bedrijven die de technologie al gebruiken, heeft hiermee de werkdruk of het aantal werkuren van hun securityteam verlaagd. Ook het voorkomen (43 procent) en het sneller identificeren en mitigeren van bedreigingen (40 procent) worden vaak als voordeel genoemd. Andere voordelen zijn het nauwkeuriger detecteren van bedreigingen (38 procent) en het terugdringen van het aantal menselijke fouten binnen het securityteam (38 procent).

Partners