19-04-2022

Unit 42: Eerstelijns verdediging in cloudbeveiliging vaak ondermaats

Deel dit bericht

Unit 42, het threat intelligence-team van Palo Alto Networks, deelt de bevindingen van het Cloud Threat Report van H1 2022. Het rapport toont aan dat cloudomgevingen van bedrijven onnodig kwetsbaar zijn tegen cyberaanvallen. Onder andere verkeerd geconfigureerde Identity and Access Management (IAM) en te tolerante cloud-identiteiten zorgen voor kwetsbaarheden in de cloudnetwerken van bedrijven wereldwijd.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van het rapport:
• Veel cloudresources publiekelijk toegankelijk: 62 procent van de organisaties heeft openbaar toegankelijke cloudresources en biedt daarmee iedereen op internet toegang zonder authenticatie. Verder blijkt uit het rapport dat 65 procent van de bekende beveiligingsincidenten in de cloud te wijten zijn aan een verkeerd geconfigureerde IAM of gelekte referenties (bijv. openbaar toegankelijke opslag en hard-coded credentials). Door duidelijke IAM-beleidsregels op te stellen die zijn gekoppeld aan cloudresources, kunnen organisaties bepalen wie toegang heeft tot de resources en welke acties kunnen worden uitgevoerd.
• Cloudidentiteiten zijn te tolerant: Maar liefst 99 procent van de cloudgebruikers en -diensten heeft buitensporig veel machtigingen, die ongebruikt blijven. In geval van een aanval kunnen deze machtigingen gebruikt worden om de aanvalsradius uit te breiden. Door deze machtigingen te verwijderen, kunnen gebruikers het risico dat elke cloud-service met zich meebrengt aanzienlijk verkleinen en het aanvalsoppervlak van de gehele cloudomgeving minimaliseren.
• Zwakke wachtwoorden vormen bedreiging: Maar liefst 53 procent van de cloudaccounts staat het gebruik van zwakke wachtwoorden toe en 44 procent staat het hergebruik van wachtwoorden toe.

Lees hier het rapport

Partners