20-05-2022

HPE versterkt Europese supply chain voor supercomputers

Deel dit bericht

Hewlett Packard Enterprise heeft de bouw aangekondigd van haar eerste Europese fabriek voor next-generation high performance computing (HPC) en artificial intelligence (AI) systemen. Hierdoor versnelt HPE de levering aan klanten en wordt het leveranciersecosysteem van de regio versterkt. De nieuwe fabriek zal HPE's meest toonaangevende systemen produceren, zoals op maat gemaakte oplossingen om wetenschappelijk onderzoek, AL/ML-initiatieven en innovatie te stimuleren en ondersteunen.

De speciale HPC-fabriek, de vierde van HPE's wereldwijde HPC-productielocaties, komt in Kutná Hora, Tsjechië te staan. De fabriek komt naast HPE's bestaande Europese locatie voor de productie van haar industriestandaard servers en storage-oplossingen. De activiteiten gaan in de zomer van 2022 van start."Door gebruik te maken van next-generation supercomputing, krijgen Europese bedrijven een krachtige basis om enorme hoeveelheden data te benutten om wetenschappelijke ontdekkingen te versnellen, digitale onafhankelijkheid te versterken en te innoveren om meer economische waarde te leveren", zegt Justin Hotard, executive vice president en general manager, HPC & AI, bij HPE. "HPE is vastbesloten om Europa te blijven ondersteunen in dit streven en onze nieuwe HPC-fabriek in Kutná Hora, Tsjechië, is één van onze belangrijke investeringen die we in Europa hebben gedaan. We zijn nu in staat om de meest toonaangevende supercomputing-, HPC- en AI-systemen van de industrie te produceren, en dat terwijl we de toeleveringsketen versterken."

HPE is sterk geworteld in HPC- en AI in Europa, gericht op het bevorderen van nationale initiatieven om sneller inzichten uit data te krijgen en zo complexe, wetenschappelijke onderzoeken te ondersteunen die cruciaal zijn voor het oplossen van uitdagende wereldproblemen. Denk daarbij aan het voorspellen van en voorbereiden op extreme weersomstandigheden, het diagnosticeren en behandelen van ziekten, en het verbeteren van de voedselzekerheid en duurzaamheid. Om digitale onafhankelijkheid te bereiken in Europa, is toegang tot nieuwe, data-gedreven technologieën die waardevolle inzichten en AI-innovatie ontsluiten, essentieel.

HPE heeft sterke samenwerkingsverbanden in Europa, waaronder de European HPC Joint Undertaking (EuroHPC JU), een initiatief tussen de EU, Europese landen en industriële technologiepartners om hun inspanningen te coördineren en te combineren om pre-exascale en exascale supercomputers van wereldklasse in Europa te ontwikkelen. Via de EuroHPC JU heeft HPE al de Karolina-supercomputer voor IT4Innovations in Tsjechië geproduceerd. Ook zat HPE achter het ontwerp en de bouw van de LUMI-supercomputer voor CSC - IT Center for Science in Finland, die wordt beschouwd als een "pre-exascale" supercomputer die naar verwachting 550 petaflops zal bereiken, wat overeenkomt met iets meer dan een halve exaflop.

Daarnaast zet HPE zich in voor de ondersteuning van lokale Europese initiatieven op het gebied van HPC en AI, en heeft het geïnvesteerd in R&D-initiatieven zoals het Center of Excellence in Grenoble, Frankrijk. Het Center staat open voor een bredere gemeenschap van wetenschappers, onderzoekers en ingenieurs om oplossingen van de volgende generatie te testen en te bouwen. HPE bouwt voort op haar inspanningen ter ondersteuning van Frankrijks "AI for Humanity" (aangekondigd in maart 2018 door de Franse president Emmanuel Macron), om industrieën met AI vooruit te helpen en economische groei te stimuleren. Ter ondersteuning van deze missie heeft HPE zijn AI-partnerships in Frankrijk uitgebreid met de aanstaande Adastra supercomputer voor GENCI-CINES, de Jean Zay supercomputer voor GENCI en een supercomputer voor Maison de l'Intelligence Artificielle.

De nieuwe locatie zal twee belangrijke productlijnen produceren en verschepen, de HPE Apollo-systemen, ideaal voor veeleisende HPC- en AI-toepassingen en AI-modellering en -training, en de HPE Cray EX-supercomputers, ontworpen om de volgende generatie, high-end supercomputing te ondersteunen om ongekende prestaties te leveren om 's werelds uitdagende wetenschappelijke en AI-taken aan te pakken. De twee productlijnen leveren elk end-to-end HPC- en AI-mogelijkheden op het gebied van compute, accelerated compute, software, netwerken, opslag en met vloeistof gekoelde capaciteiten.

Partners