01-06-2022

Signicat neemt antifraudespecialist Sphonic over

Deel dit bericht

Identityexpert Signicat neemt alle aandelen van de Britse antifraudespecialist Sphonic over voor een niet nader genoemd bedrag. Door de overname is Signicat straks nog beter in staat om banken en andere klanten te beschermen tegen financiële misdrijven zoals fraude en witwassen.

Signicat levert een breed scala aan oplossingen rondom digitale identiteiten: van onboarding, authenticatie en digitale ondertekening tot fraude- en risicomanagement. Het van oorsprong Noorse bedrijf is de afgelopen jaren zeer snel gegroeid, zowel organisch als door middel van overnames. Alleen al in 2021 kwamen drie bedrijven in handen van Signicat: Encap uit Noorwegen, Dokobit uit Litouwen en Electronic IDentification uit Spanje.

Sphonic werd in 2012 opgericht in Londen en is een pionier in het automatiseren van compliance-besluitvormingsprocessen. Sphonic helpt onder meer financiële dienstverleners, fintechbedrijven en betalingsdienstverleners bij de onboarding van hun klanten en risico-assessments zoals kredietwaardigheidschecks en andere compliance-controles. De overname zorgt ervoor dat Signicat zijn toonaangevende identityplatform kan uitbreiden met Sphonic’s oplossingen voor know your customer (KYC), know your business (KYB) en antiwitwassen (Wwft/AML).

Workflow Manager
Het belangrijkste product van Sphonic is Workflow Manager. Hiermee kunnen klanten compliance-workflows eenvoudig aanpassen, automatiseren en beheren. Sphonic maakt gebruik van meer dan 95 toonaangevende data- en technologieleveranciers, zodat banken en andere bedrijven via één API toegang krijgen tot de allerbeste technologieën.

Workflow Manager verbetert de datakwaliteit en reikt inzichten aan die bedrijven ondersteunen bij de besluitvorming rondom onboarding. De oplossing verkort daarnaast het onboardingproces en helpt voorkomen dat klanten tussentijds afhaken. Verder gaat Workflow Manager fraude tegen en draagt het bij aan een soepele digitale klantervaring.
Sphonic heeft recent ook een oplossing ontwikkeld voor realtime monitoring van frauduleuze en witwastransacties. Daarnaast biedt het bedrijf een case management-oplossing inclusief tools voor het visualiseren van data rondom identiteiten, fraude en witwassen.

Sphonic blijft in eerste instantie een zelfstandige juridische entiteit, onder de naam ‘Sphonic, a Signicat company’. Daarna zal het bedrijf volledig worden geïntegreerd in Signicat. Als onderdeel van de overname gaan de 24 werknemers in het Verenigd Koninkrijk en Portugal mee naar Signicat. Het managementteam van Sphonic blijft de Britse activiteiten leiden, met Andy Lee als UK Country Manager.

Partners