09-06-2022

VMware: Kubernetes wordt mainstream

Deel dit bericht

VMware heeft het rapport The State of Kubernetes 2022 gepubliceerd, waaruit blijkt dat Kubernetes mainstream wordt. Voor het onderzoek, dat samen met Dimensional Research is uitgevoerd, zijn 776 gekwalificeerde software development- en IT-professionals ondervraagd. Het onderzoek was gericht op personen met verantwoordelijkheid voor Kubernetes bij bedrijven met 1.000 of meer werknemers.

99 procent van de respondenten zegt voordelen te ervaren sinds ze de technologie gebruiken. Developers maken ook gebruik van multi-cloud strategieën, waarbij twee derde nu Kubernetes in meerdere clouds draait.

Voor de enquête werden 776 gekwalificeerde software development- en IT-professionals ondervraagd. Volgens hen zijn de belangrijkste voordelen van Kubernetes: verbeterd gebruik van resources en uitgaven (59 procent), eenvoudigere upgrades van applicaties (49 procent) en vlottere cloudmigratie (42 procent). Uit het rapport blijkt ook dat beveiliging nog steeds een topprioriteit is voor bijna alle respondenten (99 procent). Meer dan de helft (51 procent) erkent dat er een gebrek is aan interne ervaring en expertise om Kubernetes in te zetten en te beheren.

"De laatste jaren zijn steeds meer mensen Kubernetes gaan gebruiken als de standaardlaag bovenop de infrastructuur, over de private en public cloud, en vaak beide. Het gebruik is meer mainstream geworden", zegt Michael Cote, Staff Technologist bij VMware. "Hoewel er nog veel gebouwd moet worden, is het moeilijk om mensen te vinden die géén plannen hebben om Kubernetes in te zetten of dit al ingezet hebben, zoals blijkt uit de enquête. Door deze mainstreaming groeit de behoefte aan Kubernetes-beheertools en zelfs distributie, vooral als het gaat om beveiliging en het ondersteunen van de ervaring van developers. 100 procent van de mensen in dit onderzoek is dan ook geïnteresseerd in het vinden van en betalen voor tools die hen helpen de volledige voordelen uit de Kubernetes-levensstijl te halen". Meer details over de bevindingen van de enquête volgen hieronder.

Kubernetes wordt mainstream
• Een van de duidelijkste tekenen dat Kubernetes de norm wordt, is de snelle groei van het aantal clusters dat wordt ingezet: 29 procent van de organisaties heeft meer dan 50 clusters en bijna de helft (48 procent) verwacht dat het aantal Kubernetes-clusters dat zij exploiteren met meer dan 50 procent zal groeien.
• De factoren die hebben bijgedragen aan de toegenomen adoptie zijn onder andere:
- Betere softwareontwikkeling: 62 procent koos voor het vergroten van de flexibiliteit van applicaties en 54 procent koos voor een betere efficiëntie van developers als belangrijkste redenen.
- Gebruik van de cloud: 59 procent van de respondenten koos voor een betere benutting van de cloud en 46 procent koos voor lagere cloudkosten als belangrijke factoren voor adoptie.
- Efficiëntie van de exploitant: Meer dan een derde (37 procent) gaf aan dat de noodzaak om de efficiëntie van de operator te verbeteren een factor was.

Multi-cloud overheerst
Een van de belangrijkste redenen dat organisaties Kubernetes omarmen, is omdat het duidelijke voordelen biedt voor snel uitbreidende cloudactiviteiten. Er is een versnellende trend weg van on-premises en single-cloud Kubernetes-implementaties ten gunste van hybride en multi-cloud:
• Respondenten wiens Kubernetes-voetafdruk voornamelijk voor development is, geven de voorkeur aan on-premises (62 procent) of een enkele public cloud-leverancier (42 procent).
• Ter vergelijking: degenen wiens Kubernetes-voetafdruk op productie is gericht, geven de voorkeur aan meerdere public cloud-leveranciers (52 procent), gevolgd door on-premises (47 procent) en een enkele public cloud-leverancier (42 procent).

Doe-het-zelf Kubernetes behoort tot het verleden
Nu Kubernetes zo snel groeit en evolueert, is het voor veel organisaties moeilijk om bestaand personeel op de hoogte te brengen (en te houden) en om mensen aan te nemen met de nodige Kubernetes-skills:
• 95 procent heeft moeite met het selecteren, implementeren en beheren van Kubernetes:
- 51 procent vindt dat er een gebrek is aan interne ervaring en expertise
- 37 procent denkt dat het moeilijk is om de nodige expertise in te huren
- 34 procent heeft moeite met de snelheid waarmee Kubernetes/Cloud native verandert

Door het tekort aan expertise proberen veel teams de gaten te vullen met eenvoudigere Kubernetes-oplossingen in combinatie met ondersteuning en diensten: 97 procent zou betalen voor diensten en ondersteuning voor belangrijke Kubernetes-tools.

Meer zorgen over veiligheid
Gezien de groei van het aantal Kubernetes-clusters en multi-cloud implementaties – en een voortdurende toename van cyberdreigingen – staan beveiligingsuitdagingen centraal voor teams die Kubernetes implementeren en beheren:
• 97 procent van de organisaties maakt zich zorgen over de beveiliging van Kubernetes.
• Voldoen aan beveiligings- en compliance-eisen is de grootste uitdaging voor zowel het implementeren van Kubernetes (59 procent van de respondenten) als het beheren van Kubernetes (47 procent).

Partners