02-09-2022

ProRail verlengt samenwerking met digital business partner Ordina

Deel dit bericht

ProRail is de samenwerking met digital business partner Ordina opnieuw aangegaan. Ordina wordt de komende tien jaar verantwoordelijk voor het businessdomein Interactiepartner. Dit betekent dat Ordina de innovatie, ontwikkeling en het beheer van de IT-systemen en applicaties voor haar rekening neemt, waarmee ProRail communiceert met de buitenwereld over het spoornetwerk.

Veilige en betrouwbare communicatie over het spoornetwerk tussen ProRail en externe partijen is essentieel voor het goed functioneren van het spoor in Nederland. Of dit nu realtime reizigersinformatie is tussen ProRail en de NS of de communicatie met de vervoerders over wat er vervoerd moet worden en het tijdslot waarop dat kan gebeuren. ProRail heeft hiervoor uiteenlopende IT-systemen en logistieke applicaties die allerlei informatie geven en zowel door ProRail als externe partijen worden gebruikt.

Zo is er een applicatie waarmee ProRail-medewerkers in één oogopslag kunnen zien waar treinen zich precies bevinden, wat de eventuele vertraging is en van welk spoor ze vertrekken. Het kan echter ook een applicatie zijn die als hulpmiddel dient voor een brugwachter om zo efficiënt mogelijk spoorbruggen te kunnen openen en sluiten, zonder daarbij de bijbehorende treindienstregeling te hinderen. Een groot deel van deze applicaties is in Java ontwikkeld. Voor het vernieuwen, onderhouden en beheren van deze applicaties zet Ordina technische expertise, maar ook organisatie- en procesadviesdiensten in.

Voor de techniek wordt naast diepgaande Java-kennis ook expertise op het vlak van integratie-, API-, en cloudtechnologie ingezet. Naast de inhoudelijke expertise, is de uitstekende samenwerking met ProRail en andere PITP-partijen van doorslaggevend belang in de verlenging van de overeenkomst.

CEO Jo Maes van Ordina is verheugd dat ProRail opnieuw voor Ordina heeft gekozen. “Onze samenwerking met ProRail gaat al langere tijd terug. De continuering hiervan maakt me trots. Het toont aan dat zowel ProRail als Ordina tevreden zijn over de samenwerking en deze graag met elkaar voortzetten. Uit de duur waarvoor het contract wordt aangegaan, blijkt dat het vertrouwen groot is. Met onze high performance teams en brede expertise op het vlak van Application Lifecycle Management gaan we werken aan het spoor van de toekomst en samen met ProRail daarvoor slimme en duurzame IT-oplossingen bedenken.”

Partners