12-09-2022

Documentaireserie onderzoekt hoe AI dagelijks leven verandert

Deel dit bericht

Dataiku heeft het eerste seizoen aangekondigd van de AI & Us-serie; een verkenningstocht naar hoe industrieën veranderen door steeds toegankelijkere AI. De nieuwe webserie onderzoekt hoe AI ons dagelijks leven verandert: van hoe we ons kleden, tot de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Dataiku volgt de reis van zowel experts als beginners en onderzoekt hoe Everyday AI vorm krijgt en creatief wordt ingezet.

De serie debuteerde op 7 september met aflevering 1, Dressed by Machines, waarin te zien is welke impact AI heeft op een van de grootste industrieën ter wereld: de mode-industrie. Goedkope wegwerpkleding bederft het imago van deze industrie. Zo is de gemiddelde levensduur van een kledingstuk slechts vijf weken. Deze aflevering laat zien hoe AI kan worden ingezet om beter te voorspellen welke modekeuzes bij onze behoeften passen, zodat we onze kleren langer kunnen houden.

Costas Kazantzis, Emy Cies en Lisa Chatterton van het Fashion Innovation Agency delen hun visie op hoe AI en digitale transformatie een rol kunnen spelen bij modekeuzes. Van avatars tot virtuele modebeelden en een hackbaar siliconenpak, deze aflevering is op het scherpst van de snede van de internationale fashion-wereld.

De serie wordt gepresenteerd door Shaun McGirr, Regional Vice President AI Strategy bij Dataiku, die ook de co-host is van de Half Stack Data Science podcast. McGirr is een data scientist met meer dan 15 jaar ervaring in verschillende industrieën, waaronder consulting, automotive, en een doctoraatsopleiding in toegepaste statistiek. In AI & Us bespreekt McGirr met zijn gasten de problemen waar zowel bedrijven als de maatschappij mee te maken hebben bij de implementatie van processen die op machine learning zijn gebaseerd.

Elke aflevering een nieuw onderwerp
Kijkers kunnen zich abonneren om updates te ontvangen over nieuwe afleveringen:
Aflevering 2, 'A Matter of Perception' onderzoekt onze perceptie van AI: zijn we de perceptie van de kwaadaardige machine Terminator al voorbij? Hoe voorkomen we dat we AI vullen met al onze eigen fouten en mislukkingen? In deze aflevering spreken we met senior AI-journalist Jeremy Khan (Fortune), ethicus en onderzoeker Dr. Gabrielle Samuel (King's College), computer scientist en docent Dr. Edmond Awad (University of Exeter Business School), en creatieve technoloog Alex Fefegha (mede-oprichter van Comuzi). De groep bespreekt hoe AI sociale rechtvaardigheid kan bevorderen of juist belemmeren en gaat in op een fundamentele vraag: wat voor soort maatschappij willen we over 35 jaar en hoe kan AI ons daarbij helpen?

In aflevering 3, 'Insuring the Future', wordt gekeken naar de verzekeringssector. Deze aflevering onderzoekt hoe verzekeringsmaatschappijen omgaan met gigantische hoeveelheden data, en hoe AI ingezet wordt om verzekeringen intelligenter te maken, en beter afgestemd op de consument. Verzekeringsprofessional Matthias Pulver, legt uit hoe hij AI in verzekeringsprocessen gebruikt om nieuwe inzichten te genereren en operationele processen, zoals claimprocessen, te verbeteren en te versnellen. Dataiku's John McCambridge, PSI Lab's Carl Norman, en Shaun McGirr bespreken ook de zwarte doos die in de auto geïnstalleerd kan worden en hoe dit verzekeringspremies kan verlagen.

Aflevering 4, 'The Gender Pay Gap', gaat dieper in op de vraag: kunnen machines de loonkloof tussen mannen en vrouwen dichten? Het laatste decennium zien we de langzaamste verandering in het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen sinds 1979. Tijd dus om ons af te vragen of AI de vooroordelen van mensen kan overstijgen en kan helpen om de wereld eerlijker te maken. Host Shaun McGirr spreekt met Dr. Zara Nanu, Sian Webb, en Syirah Ami van Gapsquare (nu XpertHR) een pioniersbedrijf dat machine learning toepast op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. De groep bespreekt hoe AI kan helpen om de loonkloof te dichten door zich te richten op specifieke beslissingen waarvan is vastgesteld dat ze de meeste impact hebben.
    
Everyday AI
Volgens McGirr laat de nieuwe serie zien hoe AI een alledaags hulpmiddel aan het worden is binnen bedrijven, en niet alleen in het data science lab: "In AI & Us kijken we verder dan de voor de hand liggende use cases om te laten zien hoe de steeds lager wordende instapdrempel voor AI hele bedrijfstakken transformeert. Het was een voorrecht om te leren van mensen met compleet uiteenlopende perspectieven, of het nu doorgewinterde AI-experts waren, relatieve nieuwelingen die een buitenproportionele impact hebben, of mensen met een breder perspectief op hoe veranderingen in de samenleving de invoering van AI stimuleren. Door de reeks heen hebben we ernaar gestreefd om de hype te doorprikken, buzzwords te neutraliseren en iedereen die aan AI werkt te herinneren aan hun verplichting om verantwoordelijk te handelen met het oog op de toekomst."

Aflevering 1, Dressed by Machines, is nu beschikbaar, en zal worden gevolgd door aflevering 2, ''A Matter of Perception''. Abonneer je nu om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen.

Partners