28-10-2022

Red Hat en IBM Research brengen automatisering met Ansible op hoger niveau met AI

Deel dit bericht

Red Hat en IBM Research introduceren Project Wisdom. Dit is het eerste community-project dat intelligente natural language processing-mogelijkheden creëert voor Ansible en de IT-automatiseringsindustrie in het algemeen. Het project gebruikt een model op basis van kunstmatige intelligentie om de productiviteit van ontwikkelaars van IT-automatisering te verhogen. Het maakt IT-automatisering toegankelijker voor IT-professionals met uiteenlopende vaardigheden en achtergronden.

Project Wisdom is gebaseerd op AI foundation modellen die zijn afgeleid van IBM's ‘AI for Code’. Daarmee geven gebruikers opdrachten in de vorm van een normale Engelse zin. De zin wordt vervolgens geanalyseerd en gebruikt om de gevraagde automatiseringsworkflow op te bouwen. Dit alles wordt geleverd als een Ansible Playbook, waarmee allerlei IT-taken geautomatiseerd worden. In tegenstelling tot andere AI-gestuurde codeertools is Project Wisdom niet gericht op applicatieontwikkeling, maar op het vereenvoudigen van IT-complexiteit  in een periode waarin het gebruik van hybride clouds sterk toeneemt.

Van menselijk leesbaar naar interactief
Om automatisering onder de knie te krijgen zijn aanzienlijke inspanningen, middelen en tijd nodig. Daarnaast is er een leercurve door de aanwezigheid van verschillende domeinen. Project Wisdom overbrugt de kloof tussen Ansible YAML-code en menselijke taal, zodat gebruikers gewoon Engels gebruiken om syntactisch correcte en functionele automatiseringscontent te genereren.

Een systeembeheerder die gewoonlijk on-premises diensten levert is hiermee in staat om met behulp van natuurlijke taal in andere omgevingen te bouwen, configureren en genereert daarmee Playbook-instructies. Ontwikkelaars die weten hoe ze een applicatie moeten bouwen, maar niet de vaardigheden hebben om die op een nieuw cloudplatform in te zetten, breiden met Project Wisdom hun vaardigheden uit in deze gebieden en helpen om het bedrijf te transformeren. Nieuwelingen op alle afdelingen genereren hiermee direct content terwijl ze nog basiskennis opdoen. Daarbij zijn ze niet afhankelijk van traditionele onderwijsmodellen.
 
Open source-innovatie stimuleren
De kracht van AI in enterprise-IT kan niet ontkend worden. Samenwerking op dit gebied, in community’s,  aangevuld met inzichten van Red Hat en IBM, is de sleutel tot een AI/ML-model dat aansluit bij de belangrijkste grondbeginselen van open source-technologie. Red Hat heeft meer dan twintig jaar ervaring in community-projecten en het beschermen van open source-licenties ter verdediging van vrije software. Project Wisdom en het onderliggende AI-model liggen in het verlengde van het streven om alle aspecten van de codebasis open en transparant te houden voor de community. Terwijl IBM Research en Ansible-specialisten bij Red Hat werken aan de verfijning van het AI-model, speelt de Ansible-community een cruciale rol met deskundigen en bètatesters die de grenzen verleggen van wat ze samen kunnen bereiken. De exacte community-participatie wordt nog uitgewerkt, maar geïnteresseerden kunnen hier op de hoogte blijven van de vorderingen.

Partners