28-11-2022

Linux Foundation Europe lanceert Project Sylva voor telco cloud

Deel dit bericht

Linux Foundation Europe lanceert Project Sylva, een open source framework voor de ontwikkeling van telco cloud-software. Diverse Europese telecommunicatiebedrijven en vendors Deutsche Telekom, Ericsson, Nokia, Orange, Telecom Italia, Telefonica en Vodafone bundelen hun krachten voor het terugdringen van fragmentatie en complexiteit binnen telecom-infrastructuren.

Linux Foundation Europe, een onafhankelijke supporter en leveranciersneutrale organisatie voor open source-projecten in Europa, maakt de lancering van Project Sylva bekend. Project Sylva heeft als doel een nieuwe open source telco cloud-stack van productiekwaliteit te ontwikkelen. Het gemeenschappelijke framework voor cloudsoftware en de bijbehorende referentie-implementatie van Project Sylva zullen de fragmentatie van de cloud-infrastructuurlaag voor telecom- en edge computing-diensten verminderen. Sylva is het eerste project dat wordt gehost door Linux Foundation Europe, nog geen twee maanden na de lancering.

Project Sylva ontstond vanuit de wens om de complexiteit te verminderen en de ‘cloudificatie’ van het netwerk te versnellen op een manier die aansloot op de eisen die binnen de EU worden gesteld aan privacy, cybersecurity en energie-efficiëntie. Vijf Europese operators (Telefonica, Telecom Italia, Orange, Vodafone en Deutsche Telekom) en twee vendors (Ericsson en Nokia) ondertekenden een memorandum van overeenstemming voor de oprichting van Project Sylva met als doel een einde te maken aan problemen rond toepassingen op het gebied van telecommunicatie en edge computing, zowel binnen de EU als op wereldwijde schaal.

Project Sylva zal verder bouwen op bestaande open source-projecten en resulteren in nieuwe implementaties en uitbreidingen. Hoewel er specifieke Europese behoeften aan dit initiatief ten grondslag liggen, koestert Project Sylva bredere ambities. Het zou gezien moeten worden als wereldwijde speler binnen het telco cloud-ecosysteem, aangezien het ook openstaat voor samenwerking met partijen buiten de EU.

Specifieke doelen van Project Sylva zijn onder meer:
• Het introduceren van een framework voor cloudsoftware, de eisen op prioriteit indelen, oplossingen ontwikkelen die integratie bieden met bestaande open source-componenten en oplossingen van productiekwaliteit afleveren voor commerciële projecten.
• Het ontwikkelen van een referentie-implementatie van dit framework voor de cloudsoftware en een programma voor integratie en validatie dat het gebruik van netwerkfuncties binnen de cloud snel bevordert.

Deelnemers aan Project Sylva werken samen aan de ontwikkeling door gebruik te maken van GitLab.

Partners