22-03-2023

Oracle brengt Java 20 uit

Deel dit bericht

Oracle heeft de beschikbaarheid van Java 20 aangekondigd, de nieuwste versie van haar programmeertaal en ontwikkelingsplatform. Java 20 (Oracle JDK 20) biedt duizenden verbeteringen op het gebied van prestaties, stabiliteit en beveiliging, waaronder een groot aantal platformverbeteringen waarmee ontwikkelaars de productiviteit kunnen verbeteren en innovatie en groei in hun organisaties kunnen stimuleren.

"Java helpt ontwikkelaars al meer dan 25 jaar de volgende generatie robuuste, schaalbare en veilige applicaties te ontwerpen en te bouwen", zegt Georges Saab, Senior Vice President of Development Java Platform en Voorzitter OpenJDK Governing Board bij Oracle. "De innovatieve nieuwe verbeteringen in Java 20 weerspiegelen de visie en unieke inspanningen die de wereldwijde Java-community over de jaren heeft opgeleverd. Door Oracle's krachtige leiderschap op het gebied van Java-technologie en de doorlopende ondersteuning die zij de ontwikkelaarscommunity biedt, helpt Java ontwikkelaars hun productiviteit te verbeteren, waardoor Java als ontwikkelingstaal en -platform relevanter dan ooit is."
 
De nieuwste Java Development Kit (JDK) biedt updates en verbeteringen met zeven JDK Enhancement Proposals (JEP's). De meeste van deze updates zijn follow-upfuncties die de functionaliteit verbeteren die in eerdere releases werd geïntroduceerd. JDK 20 biedt taalverbeteringen uit het OpenJDK-project Amber (record-patronen en patroonmatching voor switch); verbeteringen uit het OpenJDK-project Panama voor het verbinden van Java Virtual Machine (JVM) en native code (API voor externe functie en geheugen en Vector-API); en functies afkomstig uit Project Loom (thread-scoped waarden, virtuele threads en gestructureerde concurrency), waardoor het schrijven, onderhouden en observeren van simultaan uitgevoerde applicaties met hoge doorvoer aanzienlijk beter worden gestroomlijnd.
 
"Organisaties staan onder toenemende druk om hun resources zo verstandig en efficiënt mogelijk in te zetten. Hierdoor moeten ontwikkelaars op zoek naar tools waarmee de applicatieontwikkeling kan worden gestroomlijnd en tegelijk aan de IT-beveiligings- en nalevingseisen van hun organisaties kan worden voldaan", aldus Eric Hanselman, Chief Analyst, TMT, S&P Global Market Intelligence. "Voorlopers op het gebied van digitale transformatie zeggen meer gericht te zijn op het verbeteren van de time-to-market en de flexibiliteit die tools hun bieden om de applicatieontwikkelingsinitiatieven van hun organisatie te versnellen."
 
Oracle brengt elke zes maanden nieuwe Java-functies uit via een vast releaseschema. Dit biedt een continue stroom aan innovaties terwijl de prestaties, stabiliteit en beveiliging van het platform voortdurend worden verbeterd. Hierdoor vindt Java steeds meer toepassing in organisaties en branches van elke omvang.
 
De belangrijkste updates in Java 20
Taalupdates en -verbeteringen
- JEP 432: Record-patronen (tweede preview): een verbetering in de Java-taal waarbij gebruikers wordt toegestaan record- en typepatronen te nesten om een krachtige, declaratieve en zelf samen te stellen vorm van gegevensnavigatie en -verwerking mogelijk te maken. De productiviteit van ontwikkelaars wordt verhoogd door patroonmatching mogelijk te maken voor meer geavanceerde en zelf samen te stellen gegevensquery's.
- JEP 433: Patroonmatching voor switch (vierde preview): Door patroonmatching uit te breiden naar switch kan een expressie worden getest tegen een aantal patronen – elk met een specifieke actie – zodat complexe gegevensgeoriënteerde query's beknopt en veilig kunnen worden uitgedrukt. Door de verbeterde uitdrukkingsmogelijkheden en toepasbaarheid van switch-expressies en -statements, wordt de productiviteit van ontwikkelaars verhoogd.

Preview-/incubatorfuncties Project Loom
- JEP 429: Thread-scoped waarden (incubator): hiermee wordt het delen van niet-wijzigbare gegevens binnen en tussen threads mogelijk gemaakt, wat de voorkeur krijgt boven thread-lokale variabelen, met name bij het gebruik van grote aantallen virtuele threads. Dit verbetert het gebruiksgemak, de begrijpelijkheid, de robuustheid en prestaties.
- JEP 436: Virtuele threads (tweede preview): door de introductie van lichtgewicht virtuele threads op het Java-platform wordt het schrijven, onderhouden en observeren van simultaan uitgevoerde applicaties met hoge doorvoer aanzienlijk beter gestroomlijnd. Door ontwikkelaars in staat te stellen om met bestaande JDK-tools en -technieken eenvoudig problemen op te lossen, fouten op te sporen en profilering uit te voeren voor simultaan uitgevoerde applicaties, helpen virtuele threads de applicatieontwikkeling te versnellen.
- JEP 437: Gestructureerde concurrency (tweede incubator): vereenvoudigt het programmeren met meerdere threads door meerdere taken die in verschillende threads worden uitgevoerd als één werkeenheid te behandelen. Zo kunnen ontwikkelingsteams foutafhandeling en -annulering stroomlijnen, de betrouwbaarheid verbeteren en de waarneembaarheid verbeteren.  

Previewfuncties Project Panama
- JEP 434: API voor externe functie en geheugen (tweede preview): hiermee kunnen Java-programma's samenwerken met code en gegevens buiten de Java-runtime. Door externe functies (d.w.z. code buiten de Java Virtual Machine [JVM]) efficiënt aan te roepen en door veilig toegang te krijgen tot extern geheugen (d.w.z. geheugen dat niet wordt beheerd door de JVM), kunnen Java-programma's native bibliotheken aanroepen en native gegevens verwerken zonder gebruik te hoeven maken van de Java Native Interface-API. Dit verbetert het gebruiksgemak, de prestaties en veiligheid.
- JEP 438: Vector-API (vijfde incubator): hiermee worden vectorberekeningen uitgedrukt die tijdens de runtime betrouwbaar worden gecompileerd tot vectorinstructies op ondersteunde CPU-architecturen. Dit verhoogt de prestaties in vergelijking met equivalente scalaire berekeningen.

De Java 20-release is het resultaat van een uitgebreide samenwerking tussen technici van Oracle en leden van de wereldwijde Java-ontwikkelaarscommunity via OpenJDK en het Java Community Process (JCP). Naast de nieuwe verbeteringen wordt Java 20 ondersteund door Java Management Service, een native service van Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Deze service biedt één venster voor het beheren van Java-runtime-versies en -applicaties, lokaal of in elke willekeurige cloud.
 
Ondersteuning van Java-klanten en het wereldwijde ecosysteem
Het Oracle Java Universal SE-abonnement is een 'pay-as-you-go'-product dat klanten de allerbeste ondersteuning biedt, waaronder triageondersteuning voor uw volledige Java-portfolio, recht op GraalVM Enterprise, het Java SE Subscription Enterprise Performance Pack, toegang tot de geavanceerde functies van de Java Management Service en de flexibiliteit om te upgraden in het tempo van uw organisatie. Dit helpt IT-organisaties complexiteit en kosten te beheersen en beveiligingsrisico's tot een minimum te beperken. Bovendien zijn Oracle Java SE, GraalVM Enterprise en het Java SE Subscription Enterprise Performance Pack gratis beschikbaar in Oracle Cloud Infrastructure, waardoor ontwikkelaars applicaties kunnen bouwen en implementeren die sneller, beter en met ongeëvenaarde kostenprestaties kunnen worden uitgevoerd in Oracle Cloud. 

Partners