04-04-2023

MariaDB SkySQL vernieuwt kostenbeheer clouddatabases

Deel dit bericht

MariaDB heeft de beschikbaarheid aangekondigd van een nieuwe release van MariaDB SkySQL, een tweede generatie cloud database service. SkySQL biedt volledig beheerde databases inclusief zijn vlaggenschip gedistribueerd SQL-product MariaDB Xpand voor maximale veerkracht en schaalbaarheid.

De release biedt innovatie waarmee organisaties hun clouddatabasekosten beter kunnen beheren. SkySQL maakt nu autoscaling mogelijk, waarbij resources worden geschaald wanneer de vraag toeneemt en weer afneemt wanneer de vraag normaliseert om kosten te besparen. SkySQL introduceert ook serverless analytics om inzicht te krijgen in alle huidige gegevens zonder dat ETL nodig is, terwijl alleen wordt betaald voor wat wordt gebruikt.

Clouddatabasediensten aangeboden door publieke cloudleveranciers waren de eerste die open source databases, zoals MariaDB, MySQL en PostgreSQL, meer dan tien jaar geleden naar de cloud brachten. Deze eerste generatie clouddatabases legde de nadruk op gemak en prijs, maar de wereld van vandaag vereist buitengewone veerkracht, elasticiteit en prestaties. Mensen zijn meer gaan verwachten van de diensten en toepassingen waarop zij dagelijks vertrouwen - of het nu gaat om reizen, het kopen van kaartjes voor een concert, bankieren en meer. De tweede generatie cloud database diensten combineert diepgaande database expertise en cloud-native technologie om over clouds heen te draaien en onstuitbare prestaties te bereiken.

"In de kern zijn we een databasebedrijf", zegt Jags Ramnarayan, SVP en SkySQL general manager bij MariaDB. "We gebruiken die diepgewortelde ervaring en kennis om een clouddatabaseservice te bieden die is afgestemd en geoptimaliseerd voor de meest rigoureuze situaties. SkySQL brengt mogelijkheden zoals gedistribueerde SQL met onze Xpand-database en we maken het eenvoudig om te bedienen, te monitoren, analytics uit te voeren en elastisch te schalen, en dat alles terwijl u uw clouduitgaven kunt controleren. Bij andere clouds gaan de kosten meestal maar één kant op: omhoog. Met SkySQL kunt u de kosten automatisch verlagen wanneer de vraag laag is. Voor iedereen die op zoek is naar uitzonderlijke schaalbaarheid en prestaties van MariaDB-databases in de cloud, is MariaDB SkySQL de oplossing."

Autoscaling: Dynamisch aanpassen aan veranderingen in de vraag
In tegenstelling tot de eerste generatie clouddatabases voor MariaDB, maakt SkySQL autoscaling van zowel compute als storage mogelijk in reactie op veranderingen in de vraag. Regels bepalen wanneer autoscaling wordt geactiveerd, bijvoorbeeld wanneer het CPU-gebruik boven 75% komt over alle replica's gedurende 30 minuten, dan wordt een nieuwe replica of node toegevoegd om de toename op te vangen. Op dezelfde manier, wanneer het CPU-gebruik minder dan 50% is over alle replica's gedurende een uur, worden er nodes of een replica verwijderd. Gebruikers specificeren altijd de bovenste en onderste drempel zodat er geen kostenverrassingen zijn.
In combinatie met Xpand, MariaDB's gedistribueerde SQL database, betekent autoscaling dat u zich nooit zorgen hoeft te maken over onverwachte pieken in de vraag. Dubbel, drie- of viervoudig het oorspronkelijk verwachte aantal gebruikers? Geen probleem. Xpand op SkySQL met ingeschakelde autoscale zal automatisch nodes toevoegen om de toegenomen vraag op te vangen. Zodra de vraag afneemt, verlaagt SkySQL de nodes, zodat u alleen betaalt voor de benodigde resources.

Serverloze analyse: Analyseer alle huidige gegevens, betaal alleen voor wat wordt gebruikt
SkySQL maakt operationele analyses mogelijk op zowel actieve transactiegegevens als externe gegevensbronnen met behulp van een serverloze analyselaag op basis van Apache Spark SQL. Deze aanpak verwijdert alle inconsistenties tussen een analytische weergave en een transactionele weergave. U betaalt alleen voor de CPU die wordt gebruikt voor analyses, zonder dat u compute hoeft te leveren. Gegevenswetenschappers hebben ook toegang tot een Apache Zeppelin-notebook. De notebook is vooraf geladen met voorbeelden die manieren demonstreren om analyses uit te voeren op gegevens die zijn opgeslagen in SkySQL. Het kan ook worden gebruikt om databaseschema's te ontdekken, query's uit te voeren op gegevens die zijn opgeslagen in Amazon S3 en query's te federeren om gegevens in SkySQL-databases en S3-objectopslag samen te voegen.

De nieuwe release van SkySQL is algemeen beschikbaar op AWS en Google Cloud, en bevat bijgewerkte MariaDB-productversies: Xpand 6.1.1, Enterprise Server 10.6.12 en ColumnStore 6.3.1.

Partners